Закон і Бізнес


Суд мудрого Лева

Школярі допомогли казковим персонажам розібратись у конфліктах


№43 (1393) 27.10—02.11.2018
Інга ГАВРИЛЮК, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності голови 7-го ААС та його за-ступника
5197
5197

Два дні поспіль школярі в ігровій формі знайомились із судочинством у Сьомому апеляційному адміністративному суді. В інтерактивну гру «Суд мудрого Лева» цього разу поринули учні четвертих класів школи №5 м.Вінниці.


Такі рольові засідання — це ініціатива голови суду Віталія Кузьмишина. Вони були популярні у Вінницькому апеляційному адміністративному суді, і зараз новостворений 7-ий ААС прийняв естафету.

Спочатку учні ознайомилися з непростими життєвими ситуаціями, які склались у героїв мультфільмів «Колобок» і «Нікудишко», та вирішили допомогти казковим персонажам розібратись у конфліктах.

Як і у справжньому суді, розподіл ролей відбувався абсолютно випадково: учасники визначили їх шляхом жеребкування. Склад суду, як цього вимагає закон, переодягнувся у мантії, замість нагрудних знаків — символічні медалі із зображенням Лева. Адже Лев не лише сміливий і сильний, а й мудрий та чесний правитель, який повинен не тільки в біді захищати, а й справедливо судити. Інші діти отримали ролі адвокатів, свідків, помічника судді, секретаря судового засідання, судового розпорядника, прес-секретаря і представників ЗМІ, які також були причетні до вирішення спорів.

Сторони зайняли свої місця у залі й почали за допомогою кураторів формувати позиції для виступів перед судом. Далі все відбувалося жваво, активно та цікаво. Як у справжньому судовому засіданні, судді по черзі викликали сторони, свідків і заслуховували їх. Журналісти ж відразу після засідання брали інтерв’ю в головних фігурантів справи.

Щоразу такі інтерактивні ігри стають цікавішими. Мультфільм про Нікудишка школярі побачили вперше, але кожен чудово зіграв свою роль. Проте й звичний сюжет казки про Колобка зазнав змін, і у відомій історії з’явилися нові епізоди.

Так, Зайчик випадково зустрів Колобка, Ведмедик спочатку хотів відвести втікача додому, а Лисичка взагалі вийшла прогулятися лісом, щоб послухати спів пташок. «Я дуже люблю музику й вийшла послухати пташечок, а Вовк розповідав мені, що Колобок гарно співає. Оскільки я трохи недочуваю, попросила Колобка поспівати у мене на носі, а потім заслухалась і випадково його проковтнула», — виправдовувалась руденька.

Така кмітливість та імпровізація юних гостей, звичайно, порадували організаторів і дали впевненість у тому, що обраний шлях комунікації зі школярами правильний. Кожен учасник гри був енергійним та ініціативним, ніхто не міг стримати радісних емоцій, а вручення сертифікатів додало ще більше позитивних вражень.

У суді впевнені, що таке формування правової свідомості у підростаючого покоління пришвидшить демократичні перетворення та розвиток міцної правової держави.

Закон і Бізнес