Закон і Бізнес


Заберіть ваші гроші!

На Кіпрі обмежили роботу з банками для компаній-оболонок


№43 (1393) 27.10—02.11.2018
Віталія КАРГОВА, адвокат, радник Ader Haber
4826
4826

Не є таємницею, що більшість офшорних компаній відкривали рахунки на Кіпрі, оскільки ця країна часто використовувалася для ведення бізнесу в СНД. Однак після внесення змін до директиви щодо запобігання відмиванню коштів та фінансуванню тероризму правила гри змінились і тут.


Центральний банк Кіпру листом «Про компанії-оболонки і фірми, зареєстровані в «податковому оазисі» від 17.06.2018 визначив критерії, на підставі яких кредитні організації будуть установлювати, чи поширюється визначення shell company на нинішнього або потенційного клієнта.

До таких тепер належать непублічні компанії, товариства з обмеженою відповідальністю або будь-які інші юридичні особи, на яких поширюється дія одного з критеріїв:

• відсутність фізичної присутності в країні резидентства (що відрізняється від поштової адреси);

• відсутність економічної активності, незалежної економічної вартості та документального підтвердження протилежного;

• реєстрація в країні, де компанії не зобов’язані подавати щорічну незалежну аудиторську фінансову звітність;

• реєстрація в офшорній зоні або в «податковому оазисі».

Під фізичною присутністю мається на увазі реальний центр управління компанією, який повинен бути розташований у країні, а не наявність сервіс-провайдера, агента, що надає номінальні послуги, включно із секретарем компанії. Ще одним чинником при визначенні, що компанія не має фізичної присутності, вважається відсутність працевлаштованого персоналу (зокрема й номінальна присутність однієї людини як працівника).

Якщо кредитна організація виявить, що на компанію поширюється дія одного із зазначених критеріїв, вона повинна припинити ділові відносини з нею.

Перед прийняттям рішення щодо роботи з клієнтом буде також ураховуватися (наявність таких критеріїв може вберегти клієнта від відмови роботи з ним), чи компанія створена з метою:

• тримання акцій або часток іншої юрособи або осіб з ідентифікованим видом діяльності та структурою власності;

• тримання нематеріальних або інших активів, включно з нерухомістю або суднами;

• ведення/організації валютних угод і передання активів, корпоративних злиттів (діє як скарбник групи, можуть бути надані переконливі докази того, що займається законним бізнесом, інформація про її кінцевого бенефіціара).

На підставі листа всі банки Кіпру зобов’язані переглянути свою клієнтську базу для виявлення випадків, на які поширюється дія наведених критеріїв, а при їх виявленні — припинити ділові відносини з такими клієнтами.

За результатами перевірки кіпрські фінансові установи можуть направити клієнтові повідомлення про віднесення його компанії до компаній-оболонок і про вимогу перевести кошти на інший рахунок у встановлений термін. І тут уже стає актуальним питання, яке може стосуватися будь-якого інвестора, якщо в такої компанії немає альтернативного рахунку для переказування коштів.

Закон і Бізнес