Закон і Бізнес


Адвокати заступилися за суддю, яку не захищають в РСУ та ВРП


25.10.2018 16:09
10690

Для українських реалій є несподіванкою, коли громадськість вимагає не звільнити суддю, а, навпаки, залишити її на посаді. Натомість органи, що мали би стати на захист служительки Феміди, більше переймаються власним авторитетом, ніж довірою до судової системи в цілому.


Рекомендація дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя щодо звільнення Лариси Цокол із Печерського районного суду м.Києва викликала несподівану реакцію. Громадськість не повірила в запевнення, що пропонований вид стягнення ніяк не пов’язаний з її рішеннями в провадженнях стосовно Михаїла Саакашвілі.

Процесуальні порушення в трьох провадженнях, які Рада спеціально оприлюднила на обґрунтування можливого звільнення судді, не виглядають настільки переконливими, аби повністю виключити політичний аспект. Тож правники організували збір підписів під зверненням до ВРП, органів суддівського самоврядування не допустити покарання Л.Цокол, яка, на їхню думку, одна з тих, хто виносить справедливі рішення.

Якщо позицію ВРП, яка захищає висновок колег, ще можна зрозуміти, то самоусунення Ради суддів від таких питань дещо дивує. Адже в РСУ не побачили підстав для того, щоби спробувати розібратися з такою нестандартною ситуацією. Хоча довіра до Феміди починається не з того, чи впізнають очільника органу самоврядування, а з упевненості суспільства в неупередженості всіх судових органів.