Закон і Бізнес


У містах-мільйонниках з’являться сімейні радники

Кому насправді потрібні волонтери-посередники?


25.10.2018 13:46
4322

Активні українці, лідери суспільної думки у власній громаді спільно з юристами, психологами та працівниками поліції допомагатимуть громадянам отримувати інформацію з питань сімейного права.


Таку ініціативу Міністерства юстиції, що отримала назву «Сімейні радники» минулого тижня було презентовано у Києві, а цього - в Одесі. На черзі – Львів та інші українські міста-мільйонники, повідомили виданню «Закон і Бізнес» в Міністерстві юстиції України.

«Робота з громадянами, які звертаються до центрів та бюро безоплатної правової допомоги, дала нам можливість проаналізувати реальні потреби людей. Це спонукало нас на пошук більш досконалих форм та методів спілкування з громадянами, пояснила ідею заступник Міністра юстиції Іванна Смачило. - Разом з колегами з Координаційного центру з надання правової допомоги та активними представниками громадянського суспільства ми віднайшли такий механізм».

За її словами, сімейні радники – це активні українці, лідери суспільної думки у власній громаді, більшість з яких самі постали перед проблемами домашнього насильства і вже давно допомагають іншим людям боротися за свої права. Вони спільно з юристами системи безоплатної правової допомоги, фахівцями державної виконавчої служби, психологами, співробітниками Національної поліції та інших органів влади допомагатимуть громадянам отримувати інформацію з питань сімейного права та захищати їхні права.

Так, сімейні радники:

- надаватимуть інформацію про права громадян;

- допомагатимуть в ідентифікації порушення прав людини з питань сімейного права (виплата аліментів, захист від насильства, визнання батьківських прав);

- поширюватимуть інформацію про можливості правової допомоги.

Фактично радники працюватимуть як волонтери та забезпечуватимуть комунікацію між постраждалими та відповідними співробітниками Мін’юсту та інших органів державної влади. Вони виступатимуть лише допоміжною ланкою. Консультації та захист, як і раніше, надаватимуть громадянам юристи й адвокати системи безоплатної правової допомоги.

 «Сімейні радники долучаються на громадських засадах, вибудовують ефективну співпрацю не тільки з громадянами, а й з профільними співробітниками Міністерства юстиції та фаховими юристами системи безоплатної правової допомоги, спеціалізованими психологами, представниками місцевої влади. Разом вони допомагають вирішувати проблеми людей з питань виплати аліментів, захисту від домашнього насильства, батьківських прав», - розповіла І.Смачило.

«Нині ми бачимо, що треба об’єднувати зусилля у боротьбі проти таких явищ. Сімейні радники будуть тим ланцюгом, який з’єднає громадянина з Міністерством юстиції, Національною поліцією, Мінсоцполітики. Ми надаватимемо допомогу всім, хто звернеться до нас», - сказала активіст, засновник проекту «Дитина має право», сімейний радник Наталія Боженко.

Втім, не всі експерти поділяють райдужні перспективи від роботи під патронатом Мін’юсту волонтерів-посередників. Допомогу постраждалим від домашнього насильства, як і раніше, надаватимуть центри БПП, органи Національної поліції, органи юстиції та психологи.

На це звернула увагу асоційований партнер АО «Скляренко, Сидоренко і партнери» Юлія Стусенко, яка вважає функцію комунікаторів-посередників у цьому питанні зайвою.

«Озвучені функції сімейних радників - надання інформації про права громадян (правова просвіта), поширення інформації про можливості отримання правової допомоги та власне сама безоплатна правова допомога - це прямі функції Міністерства юстиції, а не волонтерів, - наголосила експерт. - Якщо Міністерство юстиції в рамках поточної структури і штату не здатно виконувати ці функції, то більш правильним з юридичного боку було б створити структурний підрозділ міністерства з питань, пов’язаних із протидією домашньому насильству.

Окрім того, Законом «Про запобігання та протидію домашньому насильству» інформування постраждалих осіб про їхні права, заходи і соціальні послуги, якими вони можуть скористатися, віднесено до повноважень уповноважених підрозділів органів Національної поліції України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

«Введення інституту волонтерів-посередників під назвою «сімейні радники» з незрозумілим правовим статусом, функціями та повноваженнями є хибним шляхом», - резюмувала Ю.Стусенко.

Закон і Бізнес