Закон і Бізнес


Податок на виїзд

В Японії братимуть плату з тих, хто покидає острови


№42 (1392) 20.10—26.10.2018
4045

Багато країн стягують з гостей податок на нічліг, ставки якого час від часу підвищують. А в Японії вирішили, що виїзд з країни також повинен бути платним. Причому і для своїх, і для чужих.


Із 7 січня 2019 року і для туристів, і для жителів Японії буде введено новий податок — на виїзд. Його розмір сягатиме 1000 єн (близько 250 грн.). Окремий платіж уносити не доведеться: sayonara tax автоматично включать у вартість авіаквитків.

Як уточнюють в Японській національній туристичній організації, новація не торкнеться дітей віком до 2-х років і транзитних пасажирів, які перебуватимуть у країні менш як добу, повідомляє Lonely Planet.

Додаткові кошти планується витратити на поліпшення туристичної інфраструктури в аеропортах, збільшення кількості багатомовних гідів і безкоштовний Wi-Fi в громадському транспорті.

В інших країнах подібні збори стягуватимуть при в’їзді. Так, Нова Зеландія планує вразити своїх гостей податком в розмірі $35, який сплачуватиметься на кордоні. Від нього будуть звільнені лише жителі Австралії та островів Тихого океану, тобто платити доведеться всім мандрівникам з дальніх країн.

Нині законопроект обговорюють депутати парламенту. Очікується, що він буде прийнятий до середини 2019 року. Отримані кошти підуть на розвиток туризму й екологічні програми.

Також з 2019-го на португальському курорті Алгарве у високий сезон — з березня до жовтня — з кожного туриста стягуватимуть по €1,5 за добу.

Податок не доведеться платити мандрівникам, які проживають у готелях і хостелах понад 7 ночей, а також дітям віком до 12 років. Ставка податку буде однакова для всіх об’єктів розміщення. Кошти витратять на підтримку туристичної інфраструктури.