Закон і Бізнес


3 роки за шкоду інтересам


№43 (1393) 27.10—02.11.2018
6881

Парламент прийняв ще один закон, який самі ж нардепи назвали «мертвим». Бо жоден суд не здатний його застосувати, для того, аби покарати за незаконний перетин державного кордону.


До другого читання з проекту «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону» (№ 7017) прибрали пряму вказівку на спеціальний суб’єкт нового злочину. Ним мали стати громадяни РФ, а також «інші особи, що перетинають кордон в інтересах держави-агресора».

Утім у проголосованій новій ст.332-2 КК є одна заковика. Для визнання перетинання кордону злочином має бути доведена мета: заподіяння шкоди інтересам держави. Як зазначив один із нардепів, «за таким визначенням нікого не покарають, тому що жодний суд не зможе нормально довести,.. що людина мала якийсь злочинний намір».

Парламентські експерти також наголошували, що така невизначеність вочевидь суперечить принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Та й неприпустимо наводити об’єктивну сторону складу злочину у такій формі, що допускає довільне тлумачення.

Хіба що окремим актом визначать, що сам факт перетинання кордону поза межами офіційних пунктів пропуску апріорі шкодить інтересам держави. Тоді до 3 років тюрми загрожуватиме кожному, хто потрапляє, наприклад, до Криму в обхід української території.

Закон і Бізнес