Закон і Бізнес


Прийом у Софії

АПУ не змінює традиції, що започаткована на зорі незалежності


Валентина Данішевська (в центрі) підкреслила: питання щодо створення умов, за яких суддя буде дійсно незалежним, досі залишається нагальним.

№41 (1391) 13.10—19.10.2018
ТАМАРА ВОЛІНА
4497

Доброю традицією Асоціації правників України стало поєднання професійного свята з урочистим відкриттям Року права. Під час церемонії відбулося нагородження кращого юриста відзнакою «За честь і професійну гідність».


Правничі перспективи

З нагоди Дня юриста АПУ провела вищезазначену урочисту церемонію, яка вже є давньою традицією для всієї юридичної спільноти. Цього року святкування проходило в Національному заповіднику «Софія Київська».

З вітальним словом до учасників звернувся віце-президент АПУ Володимир Саєнко. Він підкреслив вагомий внесок асоціації в розвиток права в державі, окреслив досягнення спільноти за час реформ і високо оцінив окремі здобутки. Так, достойник віддав належне роботі новоствореного Верховного Суду й навіть пожартував, що для нього як адвоката було несподіванкою розуміти на засіданні, що всі члени колегії вивчали матеріали справи.

Погодилася з гарною оцінкою діяльності найвищої судової установи й Голова ВС Валентина Данішевська. Вона підкреслила складні умови, за яких змушений працювати Суд. Адже тільки тепер касаційні господарський та кримінальний суди завершили розглядати залишки справ, що перейшли від ліквідованих вищих спеціалізованих і почали займатися паперами, які надійшли безпосередньо до ВС. Водночас в адміністративному й цивільному касаційних судах ще зостається чимало нерозглянутих справ і матеріалів.

Разом з тим В.Данішевська нагадала про чергові випробування, які чекають правників у наступному році. Нині формуються дві абсолютно нові для України установи — Вищий антикорупційний суд та Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Багато вітчизняних і закордонних експертів покладають великі надії на продуктивну роботу цих інституцій. Водночас, переконана керівник ВС, правнича спільнота має пильнувати, аби ніхто й ніколи не міг тиснути на ці установи та на суд у цілому.

Досі нагальним залишається питання створення умов, за яких суддя буде дійсно незалежним. Присутнім В.Данішевська порадила робити висновки з попередньої роботи судів, аби не відхилитися від потрібного вектора.

Голова Конституційного Суду Станіслав Шевчук виступив з доповіддю «Український конституціоналізм: проблеми і перспективи». Він звернув увагу на значущість правничої професії, адже саме юристи стоять на варті закону і справедливості, забезпечують надійність захисту прав і свобод кожного громадянина. Також суддя наголосив на тому, що дотримання принципу верховенства права українськими судами є основою конституційного права.

Володар вишневої мантії високо оцінив ідеї української Конституції. Проте зауважив, що документ повсякчас паплюжать політики, дбаючи про власні інтереси. На переконання служителя Феміди, політикам важко зрозуміти те, що Основний Закон якраз і покликаний обмежувати їхню владу. Адже український конституціоналізм проголошує, що влада має бути обмеженою, якщо вона виходить з-під контролю, то перестає відповідати своєму призначенню.

Честь і гідність

В АПУ переконані, що відкриття Року права є доброю традицією, започаткованою на зорі незалежності України. Тож, віддаючи належне професії, саме під час цієї церемонії найкращий юрист, визнаний асоціацією, нагороджується почесною відзнакою «За честь і професійну гідність».

Цього року нагороду представив почесний президент АПУ, адвокат Ігор Шевченко. Він зазначив, що це унікальна відзнака, тому нею нагороджують один раз у житті, раз на рік і тільки одного номінанта. Вперше відзнака була вручена у 2005 р. — Віталію Бойку. Далі номінантами ставали: Клара Моргулян, Володимир Буткевич, Петро Мартиненко, Валентин Мамутов, Тетяна Варфоломеєва, Микола Козюбра, Володимир Василенко, Василь Кисіль, Наталія Кузнєцова, Володимир Сущенко, Данило Курдельчук і Віктор Мусіяка.

Цьогоріч відзнаку отримав голова Ради адвокатів Одеської області, заслужений юрист України Йосип Бронз. Для вручення нагороди була обрана ректор Академії адвокатури України Т.Варфоломеєва. Вона назвала здобутки номінанта в професії, під час роботи в самоврядних органах та в науці. Зокрема, було зазначено, що Й.Бронз стояв біля витоків створення органів адвокатського самоврядування (і, до речі, газети «Закон і Бізнес» також. — Прим. ред.).

Номінант протягом 45 років видає збірки практики ВС із питань кримінального права та процесу. Постійно виступає на телебаченні та в пресі з різних питань адвокатської діяльності, організовує й бере участь у конференціях і семінарах з підвищення професійного рівня адвокатів, а також у підготовці юристів до складання кваліфікаційного екзамену для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Сам нагороджений не зміг бути присутнім, тож золотий нагрудний знак він отримає пізніше.

Вже після завершення офіційної частини І.Шевченко розповів цікаву й повчальну історію. Минулого року АПУ замовила відразу 2 нагрудні знаки — для нагородження у 2017 і 2018 рр. Фірма, яка виконувала замовлення, зробила одну відзнаку із золота, а другу — з домішками дешевших матеріалів. Виявивши це, АПУ задіяла всі можливі правові механізми та змусила виконавця дотриматись умов договору. Тож навіть у таких питаннях, підсумував І.Шевченко, правники залишаються правниками й діють виключно в законодавчому полі.