Закон і Бізнес


Пороги пологів

Лікарі можуть відмовити в допомозі, якщо дитина народилася вдома


Хоч ЄСПЛ і не визнав позиції заявниці, є надія, що пологи вдома в Хорватії стануть доступними.

№41 (1391) 13.10—19.10.2018
Софія КОНДРАТЮК
7619

З такою позицією не погодилася жінка, яка після трьох пологів у лікарні четверту дитину зажадала дочекатися вдома. Вона не лише не знайшла акушерки, яка б допомогла їй, а й зустріла відмову медиків у огляді та труднощі з реєстрацією немовляти.


Невиїзні акушерки

«Вагітним відмовляти не можна»; «Вдома й стіни лікують». Мабуть, із такими переконаннями заявниця у справі «Pojatina v. Croatia» звернулася до хорватської палати акушерів, аби професіонал допоміг обійтися без приїзду в лікарню та спокійно впоратись із найважливішою жіночою місією. Своє прохання вона підкріпила тим, що є породіллею з досвідом — привела на світ трьох дітей без будь-яких ускладнень. Але майбутній матусі відмовили у відрядженні акушера, тому що про їх приватну діяльність хоч і згадано в профільному акті, але вона не регулюється, тому виїзд на дім виявляється поза законом.

Незважаючи на це, народжувати в пологовому будинку заявниця явно не планувала, тому запросила акушерку з-за кордону. І тут уже розпочалася нова глава цієї історії, пов’язана з криміналом. Навіть дві...

Сама новоспечена матуся стверджує, що в післяпологовому огляді педіатр і гінеколог їй відмовили. І вона ледь знайшла медиків, які їй допомогли.

Далі громадянка зіткнулася ще з одним наслідком свого рішення. Хорватські акти передбачають можливість зареєструвати дитину, народжену поза медичним закладом. Однак особа, котра повідомляє про такий факт, має надати суду докази того, що жінка дійсно народила цю дитину. А тут знову потрібно йти до органів охорони здоров’я, де лише розводять руками.

До моменту звернення жодного медика не притягали до відповідальності за надання допомоги під час пологів удома. Акушерки, без якої заявниця, мабуть, не обійшлась б, не знайшли, а може, й не шукали. Проте вся ця оказія зацікавила суспільство.

Громадськість почала відстоювати автономність домашніх пологів, і виявилося, що план стосовно їх узаконення створили ще у 2008 р. Передбачили і обстеження кількості дітей, народжених у домашніх  умовах, і професійну допомогу лікаря та акушерки, і обстеження породіллі в її помешканні після пологів та через 6 тижнів.

Через те що теорія не стала практикою, а діти від цього з’являтися не перестають, заявниця звернулась у Страсбург.

Євростандарти народження

Її випадок в Європейському суді з прав людини розцінили як порушення ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Утім, уряд не помічав фактів утручання в приватне життя своєї громадянки.

Заявниця ж після не найкращих вражень від пологового будинку вважала, що там не враховувались її побажання й вона не мала змоги контролювати процес. Хоча її спроба спокійно народити вдома не вдалась. Адже до передродового стресу додалася тривога через незаконно залучену акушерку з-за кордону.

Недавно Велика палата ЄСПЛ постановила: у ст.8 прямо не передбачено права народжувати вдома, але фактична заборона вибору місця для пологів може зачіпати особисте життя.

Суд визнав винним погано сформульований закон, який не дав жінці впевненості як у законності своїх дій, так і в протилежному. Адже жодна норма не передбачає заборони пологів удома, не визнає злочином таку волю жінок. 

Скарги заявниці, що стосуються труднощів при реєстрації дітей, Суд виправдав як запобігання зловживанням у ситуаціях, коли немає ніякої офіційної інформації про народження дитини або її біологічних батьків. Таким чином, закон усе ж розкритикували.

Окрему думку висловив суддя Полайн Коскел, який зауважив, що потрібно правильно робити акценти — не на самовизначенні жінки, а на здоров’ї та безпеці дитини, яка має народитись. Його колега Кшиштоф Войтичек, який теж не погодився з рішенням, указав на слабкість доводів Суду в підході до ст.8 конвенції.