Закон і Бізнес


УГСПЛ працюватиме над законопроектом про психіатрію


10.10.2018 15:07
3079

Нещодавно у Верховній Раді відбувся круглий стіл, присвячений правам людей, які живуть в психоневрологічних інтернатах. Під час заходу було вирішено залучити юриста Української Гельсінської спілки з прав людини до розробки законопроекту про психіатричну допомогу.


Щорічно 10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров'я. За даними ВООЗ, на нашій планеті живуть більше 450 мільйонів людей, які страждають на психічні захворювання. Згідно статистики майже 2 мільйони українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень.

Під час круглого столу було вирішено розпочати роботу із вдосконалення законодавства про психіатричну допомогу та положень про цивільну дієздатність в Україні, повідомляє «ЗіБ» з посиланням на УГСПЛ.

Зокрема, забезпечити присутність у суді осіб, яких позбавляють або поновлюють у дієздатності, забезпечити їхнє право на звернення та прямий доступ до безоплатної правової допомоги. Юрист УГСПЛ Олена Проценко долучилася до команди спеціалістів, яка працюватиме над законопроектом.

Було вирішено об’єднати зусилля Національного превентивного механізму та Української Гельсінської спілки з прав людини для поновлення цивільної дієздатності психічно хворих осіб.