Закон і Бізнес


Престиж на 20%


№41 (1391) 13.10—19.10.2018
6028

У день вчителя нардепи не могли не показати свою турботу про педагогів. Щоправда, полягає вона в тому, аби обіцяне Урядом підвищення окладів не прив’язувати до проходження сертифікації.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№9175) містить уточнення, що він покликаний підвищити престижність праці педагогічних працівників. Мовляв, закордоном вчитель отримує принаймні втричі більше за мінімальну зарплату в країні. Наприклад, у Німеччині — $5100, у Сполучених Штатах і  навіть у Мексиці — $3600. При цьому працюють 23 год. на тиждень, а уроки подекуди проводять у режимі відеоконференцій.

Новий закон «Про освіту» хоч і обіцяє збільшення доходів вчителів, але, як зазначають автори, базова зарплата залишатиметься однією з найнижчих у світі. Навіть попри те, що з 1.01.2019 педагоги отримуватимуть доплату в розмірі 20% до посадового окладу, але якщо пройдуть щось на кшталт кваліфоцінювання для суддів.

До того ж урядові постанови по суті дають можливість безпідставно «економити» на педагогічних працівниках. Тому оклади вчителів, вважають нардепи, повинні регулюватися виключно законом.

Закон і Бізнес