Закон і Бізнес


Освіта вирішує усе


№41 (1391) 13.10—19.10.2018
10565

Генеральний прокурор має бути професіоналом своєї справи, а не політиком. А це неможливо без кваліфікаційної вимоги щодо наявності в такого посадовця саме вищої юридичної освіти.


Як зазначає автор проекту «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» (№9149), призначення на посаду Генпрокурора людини без вищої юридичної освіти призвело до великої кількості непрофесійних адміністративних рішень, а також незаконних процесуальних дій з боку правоохоронних органів, що підтверджується великою кількістю прийнятих судових рішень.

Водночас, ця найвідповідальніша посада у системі здійснення правосуддя, за словами нардепа, перетворилася на політичну. Адже обійнявши її переможець піклується лише про єдину мету – продовження свого політичного майбутнього.

Тому необхідно повернути запобіжник, що унеможливить призначення непрофесійного Генпрокурора, а саме — необхідність отримати вищу юридичну освіту, аби займати цю посаду. Втім, навряд чи тільки від спеціалізації закладу, яку закінчив Генпрокурор, залежить, чи буде політична складова в його діяльності переважати над професіоналізмом.