Закон і Бізнес


Професія юриста може зникнути — П. Гречківський


08.10.2018 15:11
12426

Звіт Європейської комісії з питань ефективності правосуддя поставив Україну на одну з найнижчих позицій серед країн-членів Ради Європи. Згідно зі звітом, система правосуддя виглядає погано з точки зору європейських стандартів. В Україні не вистачає суддів і юристів, а завдяки внесеному до ВР нового проекту закону про адвокатуру професія юриста взагалі може зникнути.


Про це виданню «Закон і Бізнес» розповів адвокат, член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський.

Згідно зі звітом Європейської комісії, в Україні низький рівень доступності правосуддя для звичайних громадян: суддів не вистачає, а судові процеси обходяться дорого для їх учасників і тривають довго. З цікавих фактів звіту — роздутий штат прокуратури, що характерно для поліцейської держави, і нестача юристів, цей показник удвічі менший середнього в Європі.

П. Гречківський вважає, що законопроект №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» несе великий ризик погіршити і без того складну ситуацію.

Як зазначив член ВРП, в найзагальніших рисах, законопроект містить два блоки — кардинальні зміни системи адвокатського самоврядування та нові права адвокатів.

«При цьому, ні одну із завдань законопроект не вирішує, що викликало публічний протест і адвокатської спільноти, і правозахисних організацій. Більш того, реалізація законопроекту призведе до протилежного ефекту — паралічу самоврядування і безправ'я адвоката в процесі. Коли буде досягнуто кумулятивний ефект цих двох тенденцій, адвокатура як професійний інститут помножиться на нуль. Такої професії не буде», — проаналізував адвокат.

На думку П. Гречківського технологія законопроекту не тільки непрофесійна, але і небезпечна.

Як вважаєте юрист, документ підготовлений для того, щоб перетворити адвоката на другорядного, номінального учасника процесу, прописати довгий список підстав для притягнення до відповідальності за професійну діяльність  і скоротити до мінімуму професійний імунітет перед обшуками і кримінальними впровадженнями.

«Разом з позбавленням адвокатури стабільної інституціональної організації руйнівний ефект реформи очевидний вже сьогодні — повне обнулення, делегитімізація адвокатури. Це навіть не Радянський Союз. Це повернення в ті часи, коли такої професії, як адвокат, не існувало. З днем ​​юриста, дорогі колеги! Такого «подарунка» до свята у нас ще не було», — заявив адвокат.

Детальніше про «права адвокатів» в новій реальності читайте в матеріалі «З днем ​​юриста або помноження на нуль».