Закон і Бізнес


Адвокати закликають передати профільний законопроект до Венеціанської комісії


05.10.2018 15:52
3347

Рада адвокатів Луганської області не схвалює прийняття законопроекту № 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у чинній редакції та закликає доопрацювати проект закону за участю фахівців із кримінально-процесуального права.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі НААУ, адвокати регіону прогнозують, що з прийняттям законопроекту може значно погіршитись якість захисту прав та інтересів людини.

«Автори документа не впровадили якихось якісно нових, передових інструментів захисту, зокрема в частині прав адвокатів у кримінальному процесі, але здійснили формальну компіляцію норм з різних розділів КПК України», — ідеться у зверненні РАР.

Рада адвокатів Луганської області вважає, що документ потребує не технічного коригування, а докорінного вдосконалення із залученням найкращих вітчизняних фахівців із кримінально-процесуального права.

Адвокати регіону закликали НААУ звернутися до державних установ і міжнародних організацій з метою недопущення прийняття законопроекту № 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також направлення законопроекту до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанській комісії).

У разі прийняття законопроекту № 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у такій редакції у зону ризику потраплять:

- оскарження в апеляційному порядку ухвали слідчого судці, щодо яких КПК України не містить прямої заборони на оскарження;

- оскарження рішень слідчого судді, за якими минув строк подачі апеляції через несвоєчасну видачу судом належним чином оформленого повного тексту оскаржуваного судового рішення;

- подача до суду скарг на грубі та незаконні рішення (дії, бездіяльність) слідчого і прокурора за власних процесуальних підстав;

- заява відводів судді, що грубо, систематично і відкрито порушує права сторони захисту.