Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 40/2018. Анонс публікацій


05.10.2018 12:37
3325

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 40. 6 - 12 жовтня 2018 року.


Книжки в сумках, сумки в пластикових пакетах, а знання в голові. Так складали майбутні служителі Феміди тести. Цього разу їм не вдасться виправити ситуацію добре написаною практичною роботою, адже не набравши мінімально допустимого бала, вони не пройдуть. Про те як кандидати складали іспит, читайте у статті «Сім разів відріж».

 

Українські правники занепокоєні перспективою чергової судової реформи. Адже вже кілька кандидатів на посаду очільника держави заявили про наміри перекроїти судову гілку на власний манер. Однак чи гарантуватимуть нові зміни виконання написаного? Які загрози несе редагування Основного Закону в період передвиборної кампанії дізнаєтесь у матеріалі «Кому Конституцію міняти».

 

На цьому тижні апеляційні суди перебували в стадії трансформації — з однієї назви на іншу. Також нові установи мали обрати й нове керівництво. Та виявилося, що й старе має цілковиту довіру колективів. На Банковій, схоже, втратили інтерес до реформи, тому на апеляційному рівні все залишається по-старому. Детальніше про реорганізацію судів читайте у статті «Голів на переправі не міняють».

 

У знаходженні консенсусу передусім зацікавлені платники податків і захисники їхніх інтересів. Але цьому аж ніяк не сприяє відсутність єдиної позиції Верховного Суду та блокпости на етапі доказування. А незаконні вироки щодо компаній не передбачають сатисфакції для постраждалих від їх діяльності. Докладніше — у матеріалі «Мораль над матерією».

 

Коли сторони не бажають звертатись до суду, вони намагаються домовитися самостійно. Якщо це не виходить, виникає необхідність у залученні посередника. Багато хто з таких посередників вважає себе медіатором. Та це не завжди відповідає дійсності. Про здатність порозумітися, не доводячи справу до Феміди, читайте у статті «Шанс на перемовини».

 

Використовуючи в актах перевірки витяг з ЄДРСР, фіскальна служба не виконує покладеного на неї обов’язку досліджувати господарські правовідносини. А масовість податкових спорів і так породжує низку проблем. Тому суддям указали на помилки, а адвокати уточнили позиції найвищої інстанції в спірних питаннях. Про це читайте у матеріалі «Факти, акти й почуття такту».

 

Розумники почуватимуться захищеними, а за користування винаходами платитимуть роялті, стверджують організатори конкурсу до спеціалізованого суду, який каратиме злодіїв, що крадуть чужі розумову працю та фантазію. Кандидати до ВСІВ понад рік чекали тестів, але без апеляційної палати суд усе одно не запрацює

Про те як створюють IP-суд читайте у статті «Хто захистить інтелект?».

 

Керував авто в нетверезому стані, розпивав спиртні напої в робочому кабінеті, добивався міцними словами послуху від підлеглих — у цьому звинуватили посадовця. Результат був прогнозований. Про те як прокурор отримав звільнення читайте у матеріалі «Хуліган із Тернополя».

 

Податкове законодавство, крім стягнення коштів з рахунків у банках, передбачає й інші заходи для погашення податкового боргу за рахунок майна дебітора. Про таке йдеться в правових висновках Верховного Суду у справах про банкрутство. Про таку практику розповів СЕРГІЙ ЖУКОВ, суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у статті «Банкрут за визначенням».

 

Чи не кожен адвокат стикався з повною або частковою відсутністю звукозапису засідання або неякісним його фіксуванням, коли неможливо прослухати, наприклад, показання свідків. Чи можна виправити цю ситуацію на законодавчому рівні, аби не витрачати час на повторний процес? Як убезпечитися від неякісного запису судового процесу чи відсутності носія інформації, розповів АНДРІЙ ЛЮБИЙ, адвокат, старший партнер адвокатського об’єднання «Могильницький та партнери» у матеріалі «Нерозбірливі показання».

 

Захаращення Кримінального процесуального кодексу нелогічними та безсистемними нормами набуває загрозливого характеру. З такими темпами внесення не узгоджених між собою змін про ефективність роботи правоохоронних органів у протидії злочинності говорити не доводиться. Що забезпечать чергові зміни до КПК, розповів ОЛЕГ ТАТАРОВ, керуючий партнер АО «Татаров Фаринник Головко», д.ю.н., заслужений юрист України у статті «Дрібниці вирішують усе!».

 

Як тільки починається осінь і народні депутати повертаються до роботи, в парламенті настає час «розкидати каміння»: реєструється безліч законопроектів. На жаль, певну їхню частину можна назвати законодавчим спамом з характерними рисами популізму. Разом з тим немає жодних гарантій, що деякі проекти, які на перший погляд можуть здатися абсурдними, не будуть прийняті. Хто ж тоді «збиратиме каміння»? Чому відеофіксація нотаріальних дій не подолає рейдерство, пояснив Володимир Марченко, президент Нотаріальної палати України. Докладніше у статті «Bad idea,».