Закон і Бізнес


Репост без наміру

Уподобання в соцмережі — не доказ екстремізму


№40 (1390) 06.10—12.10.2108
4824

Верховний суд РФ роз’яснив, як використовувати «екстремістську» статтю кримінального кодексу в справах, пов’язаних з публікаціями в соцмережі. Необхідно довести намір автора.


 «Доводити потрібно не факт репосту чи вподобання, кримінальні не вони. Сам собою факт такої публікації, навіть якщо вона містить екстремістські матеріали, не повинен бути підставою для порушення кримінальної справи», — підкреслив заступник голови ВС РФ Володимир Давидов.

У роз’ясненнях наголошується, що «при вирішенні питання про наявність або відсутність в особи прямого наміру й мети розпалювання ненависті або ворожнечі, а так само приниження гідності при розміщенні матеріалів у Інтернеті або іншій інформаційно-телекомунікаційній мережі, суду слід виходити із сукупності всіх обставин скоєного». Рекомендується «враховувати, зокрема, форму та зміст розміщеної інформації, її контекст, наявність і зміст коментарів особи або іншого вираження ставлення до неї, факт особистого створення або запозичення особою відповідних аудіо-, відеофайлів, тексту або зображення».

Крім того, суди повинні вивчати не одне повідомлення, а всю сторінку в соцмережі, «розмір і склад аудиторії», кількість переглядів, частоту оновлення сторінки, а також «вплив розміщеної інформації на поведінку осіб, з яких складається аудиторія», пише Бі-Бі-Сі.

Судді також мають ураховувати, що це за людина, дотримується вона радикальних поглядів чи просто залишила повідомлення.

До речі, минулого року в справах про екстремізм в РФ було засуджено 783 людини.