Закон і Бізнес


Студентський післяплатою

У німецьких вузах до початку семестру стягується збір за проїзний, страховку й інші послуги


За відносно невелику суму семестрового збору німецькі студенти отримують цілий перелік пільг.

№40 (1390) 06.10—12.10.2108
Тетяна ВАЙНМАН, DW
32631

За здобування першої вищої освіти в державних вузах Німеччини, за деяким винятком, плату не стягують. Тому лист з проханням сплатити семестровий внесок у новачка може викликати здивування. За які послуги студентові виставляють рахунок?


Семестровий внесок (Semesterbeitrag) — обов’язкова умова початку і продовження навчання в Німеччині як для німецьких, так і для іноземних студентів. Раз на півроку вони отримують квитанцію, яку повинні погасити в зазначений термін. Це ж правило діє для аспірантів та іноземних студентів, які приїхали на навчання до Німеччини за програмою обміну.

Нерідко вузи нагадують про це електронною поштою за кілька тижнів до закінчення поточного семестру. Сплативши внесок, студент повідомляє виш про свій намір продовжити навчання. Лише після цього йому видається студентський квиток та інші документи на наступний семестр.

Якщо гроші до визначеного часу не внесені, то заклад накладає штраф, розмір якого істотно варіюється. У Боннському університеті зволікання обійдеться в €5, а в Берлінському — в €20. А якщо від початку занять минуло два тижні, а квитанція так і залишається неоплаченою або оплаченою не в повному обсязі, студента автоматично відраховують.

Розмір внеску коливається в межах €70—300 залежно від вузу. Так, у зимовому семестрі цього року у Вищій школі Штральзунда він становить €88 для першокурсників і €71 — для решти, в Байройтському університеті — €107, а в Гамбурзькому — €325. У деяких містах студенти платять внесок у фіксованій сумі: наприклад у Мюнхені — €129 на семестр.

Як правило, основну частину суми становить вартість студентського проїзного. Але є університети, де проїзний не включений до обов’язкового внеску.

Крім того, із цього фонду гроші витрачаються, наприклад, на ведення документації й видачу студентських квитків, а також на діяльність товариства підтримки студентів. За рахунок внеску частково покриваються витрати на роботу їдальні, організацію культурних заходів, спортивних секцій і мовних курсів.

І ще одна перевага: в суму збору включена страховка від травм, отриманих під час перебування у виші, а також відповідальності при заподіянні шкоди третій особі.