Закон і Бізнес


Зрада не карана


№40 (1390) 06.10—12.10.2108
7257

Верховний суд Індії скасував кримінальне покарання за подружню зраду. Така практика визнана архаїчною і такою, що порушує конституцію.


«Зрада може стати причиною для цивільного позову і розірвання шлюбу, але не може бути кримінально караним діянням», — заявив один із суддів. Зокрема, ВС Індії послався на стст.14 і 21 конституції («Рівність перед законом» і «Захист життя та особистої свободи»).

Згідно із ст.497 кримінального кодексу країни сексуальні стосунки із заміжньою жінкою без згоди її чоловіка караються ув’язненням на строк до 5 років або штрафом. Жінка в цьому випадку визнається співучасницею злочину, повідомляє The Indian Express.

Статтю піддавали критиці через те, що в ній жінка розглядається як власність чоловіка. У законі не була застережена зрада з боку чоловіка, тому вона не могла стати причиною для розірвання шлюбу за ініціативою дружини.

Раніше уряд Індії схвалив проект заборони на «ісламське розлучення». Норма, за якою чоловік має право у будь-який момент усно розірвати шлюб, визнана такою, що порушує конституційні права жінок. До цього в країні легалізували гомосексуальні взаємини.