Закон і Бізнес


Про позапланову перевірку


№40 (1390) 06.10—12.10.2108
8852

Апеляційні суди зобов'язані відкривати апеляційне провадження за скаргами на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок. Про це в чергове нагадав Верховний Суд у постанові від 25.09.2018.


Слідчий суддя задовольнив клопотання прокурора та надав дозвіл на проведення позапланової документальної перевірки товариства у кримінальному провадженні. У ході перевірки правоохоронці мали дослідити своєчасність, повноту нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом податків і зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства при здійсненні фінансово-господарських взаємовідносин з контрагентами. Товариство оскаржило ухвалу до апеляційного суд. Апеляційний суд, посилаючись на те, що зазначеної ухвали немає у переліку ухвал, що підлягають оскарженню, викладеному у Кримінальному процесуальному кодексі, відмовив у відкритті провадження.

Товариство звернулось до касаційної інстанції, вказуючи на те, що якщо Кодекс не охоплює усього спектру відносин, що виникають у рамках кримінального провадження, суди мають керуватись Конституцією, загальними засадами КПК та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

У постанові №757/54259/17-к ВС зазначив, що Велика Палата уже розглядала справу із подібним предметом спору. Тоді, у постанові № 243/6674/17-к ВП вказала, що суд апеляційної інстанції під час вирішення питання про відкриття провадження за скаргою на рішення слідчого судді про надання дозволу на проведення позапланових перевірок, яке не передбачене КПК, повинен керуватися приписами ч. 6 ст. 9 кодексу щодо застосування загальних засад кримінального провадження, визначених ч. 1 ст. 7 КПК, зокрема, забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності.

Закон і Бізнес