Закон і Бізнес


ВРП обіцяли почути


№39 (1389) 29.09—05.10.2018
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
6327

У бюджетному комітеті парламенту поділяють стурбованість служителів Феміди зниженням рівня фінансових гарантій незалежності. У Міністерстві фінансів також пообіцяли подумати над цим. Однак чи буде бажаний результат?


ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ

Після засідання комітету голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк запевнив: «Усі його члени поділяють стурбованість ВРП й готові підтримати її позицію із цього питання». Тим більше що закон «Про судоустрій і статус суддів» передбачає: видатки на утримання судів мають визначатися з урахуванням пропозицій Ради.

Натомість, як повідомляв «ЗіБ», Уряд вирішив відкласти підвищення винагороди для суддів, які пройшли кваліфоцінювання, та залишити на цьогорічному рівні величину прожиткового мінімуму, що застосовується для обчислення посадових окладів працівників державних органів. Тож за підписом І.Бенедисюка до Мінфіну були надіслані зауваження, в яких стверджувалося про недостатність асигнувань у проекті бюджету-2019 для забезпечення функціонування органів системи правосуддя.

Утім, Кабмін може піти шляхом найменшого опору. Наприклад, аби дотриматися вимог ч.1 ст.135 закону «Про судоустрій і статус суддів», достатньо винести в окремий документ ідею відстрочення підвищення посадових окладів служителів Феміди. Тоді відпаде аргумент про неприпустимість унесення змін до профільного акта іншими законами. А далі нехай КС вирішує: чи можна вважати погіршенням гарантій незалежності суддів, якщо виплати залишаться на попередньому рівні.

Якщо брати до уваги заплановані видатки, спрямовані на підвищення суто посадових окладів суддів, які пройдуть кваліфоцінювання (1,75 млрд грн.), то для забезпечення їх збільшення на 25% для представників місцевих і на 33% — апеляційних судів знадобиться додатково не менше ніж 500 млн. Ще майже 1 млрд необхідний, аби врахувати у видатках зростання величини прожиткового мінімуму до 1921 грн.

Чи захоче Мінфін шукати резерви для додаткових асигнувань — питання риторичне. Як і те, чи залишаться замороженими посадові оклади працівників апарату через застосування старого прожиткового мінімуму. Та й почути не означає врахувати.