Закон і Бізнес


Екс-прокурор без перерахунку


№40 (1390) 06.10—12.10.2108
21630

Чи в праві парламент передавати Уряду повноваження визначати умови перерахунку пенсій прокурорам? За логікою розподілу влади — ні. А чи відповідає таке передоручення Основному Закону, має сказати Конституційний Суд.


Другий сенат КС розпочав розгляд скарги колишнього заступника прокурора Рівненської області Степана Данилюка. Він уважає, що внесені наприкінці 2014-го зміни до ч.20 ст.86 закону «Про прокуратуру» мають дискримінаційний характер та наділяють Кабінет Міністрів законодавчими повноваженнями. Отже, це суперечить приписам низки статей Конституції.

Нагадаємо, що у первинній редакції спірної норми порядок перерахунку пенсій працівникам прокуратури визначався безпосередньо в законі.  На розмір виплат впливало підвищення заробітної плати для відповідних категорій працівників. А якщо працівник прокуратури продовжував працювати, то його пенсія збільшувалася у разі призначення на вищу посаду, збільшення вислуги років, присвоєння почесного звання або наукового ступеня.

За Конституцією форми і види пенсійного забезпечення мають визначатися виключно законами. Тож КС має сказати, чи підпадає під дію цього положення порядок перерахунку розміру пенсій.

Закон і Бізнес