Закон і Бізнес


Вхопилися за соломинку

У Каліфорнії пластикові трубочки оголосили поза законом


№39 (1389) 29.09—05.10.2018
4192

Каліфорнія стане першим у США штатом, де почне діяти обмеження на використання пластикових соломинок у ресторанах. Новий закон набирає чинності з 2019 року.


Згідно з новим актом ресторанам буде заборонено додавати до напоїв пластикові трубочки, але офіціанти зможуть видавати їх клієнтам у разі настійного прохання. У свою чергу Сан-Франциско і Сієтл цього року повністю відмовилися від використання пластикових соломинок, повідомляє Ассошіейтед Пресс.

За недотримання закону ресторанам спочатку буде оголошено два попередження, проте за кожне наступне порушення на них накладатиметься штраф у розмірі $25. Правда, сума стягнень не повинна перевищувати $300. Агентство вказує, що дія закону не поширюватиметься на ресторани швидкого харчування.

Демократи, які підтримали реформу, вважають її кроком уперед у боротьбі із забрудненням Світового океану. Водночас законодавці-республіканці вважають реформу «нечесним покаранням» ресторанів.

Каліфорнія йде в авангарді у питанні захисту навколишнього середовища, зокрема в боротьбі з одноразовими виробами з пластику. У 2014-му влада штату першою в країні прийняла закон про заборону використання поліетиленових пакетів.

Велика Британія за 25 років має намір позбутися всього пластику, без якого можна обійтися. Услід за введенням плати за пластикові пакети країна відмовиться від пластику в упаковці. Загалом використання пластикових пакетів повністю або частково заборонене в більш ніж 40 країнах світу.