Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 39/2018. Анонс публікацій


28.09.2018 11:47
3300

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 39. 29 вересня - 5 жовтня 2018 року.


У бюджетному комітеті парламенту поділяють стурбованість служителів Феміди зниженням рівня фінансових гарантій незалежності. У Міністерстві фінансів також пообіцяли подумати над цим. Однак чи буде бажаний результат читайте «ВРП обіцяли почути».

 

Форум Асоціації адвокатів України «Адвокатура. Формула успіху» восьмий рік поспіль об’єднує тих правників, які не втомлюються шукати рецептів тріумфу, при цьому тверезо оцінюючи перспективи ринку юридичних послуг. Хоча хтось працює на ринку, а хтось щодня, як у Колізеї б’ється за справедливість.  Докладніше  — у матеріалі «Фатум фаворитів».

 

Прокурори приходять на засідання зі зброєю, проти суддів відкривають кримінальні провадження, а до адвокатів застосовують насильство. Методи боротьби за правду в сучасному судовому процесі вражають. Як суддям, адвокатам та прокурорам досягнути верховенства права і не ображати один одного, читайте у статті «Троє в одному човні».

 

Держава готова захищати бізнес, однак і самі підприємці не повинні гребувати запропонованими механізмами. Вони мають вибудовувати систему безпеки та проводити регулярний аудит своєї діяльності. Адже порушення прав завжди краще попередити, ніж шукати можливості їх поновити. Як ефективно захищати підприємництво, з ясуєте у матеріалі  «Doing Business».

 

На цьому тижні нарешті стали відомі прізвища претендентів до громадської ради міжнародних експертів. Їх виявилося рівно стільки, скільки мінімально потрібно для процедури обрання. Причому висування оформлене спільним листом від 5 організацій. Кого ВККС представили для обрання до ГРМЕ читайте у статті «Гурт знавців корупції».

 

Державна фіскальна служба 10 тис. разів просила податкову палату Касаційного адміністративного суду прискорити розгляд справ. Розбір позицій державних органів і платників податків, а також особливості проваджень у судах обговорили на VII податковому форумі. Там не тільки поставили крапки над «і», а й висловили нові ідеї. Чи пов’язані між собою перевантаження фіскальної служби та незахищеність інтересів платників читайте у матеріалі «На користь справедливості».

 

Нині активно проходить процес реорганізації (злиття) місцевих загальних судів та державної реєстрації новоутворених окружних судів. Водночас виникає низка запитань щодо розмежування повноважень як комісії з реорганізації та її очільника, так і голів судів, керівників апарату. ДМИТРО НОВАК, голова Диканського районного суду Полтавської області, заслужений юрист України розповів як відбувається злиття місцевих судів. Про це читайте у матеріалі «Реорганізація навпомацки».

 

Клопотання про зміну запобіжного заходу має бути письмовим чи усним? Фахівці двічі розглядали справу, але одностайного висновку так і не дійшли. Чи є порушенням права на захист неознайомлення підозрюваного з копією усного клопотання прокурора дізнаєтесь у матеріалі «Складна дилема арешту».

 

Сьогодні дуже активно обговорюється тема медіації, на практиці ж використовується врегулювання спору за участю судді та затвердження мирових угод. Що таке мирне врегулювання спорів у суді і чи потрібне воно учасникам справ?  ГАННА ШЕЛЄХОВА, голова Зарічного районного суду м.Сум та її помічник АЛЛА РУБАНЕНКО розповіли які можливості дає сторонам урегулювання спору за участю судді  у статті «Мир за меншу ціну».

 

Автомобільний колапс, який спостерігається у великих містах через збільшення кількості авто та суцільне ігнорування правил паркування, долатимуть спрощенням правил штрафування за порушення ПДР. Що із цього вийде — спробуємо розібратися.  Про нові штрафи за неправильне паркування  розповіла Олена Дроздова, адвокат, директор АБ «Дроздова та партнери». Докладніше — у статті ««Листи щастя» повернулися!».

 

Останнім часом органи досудового розслідування втілюють у життя практику внесення відомостей до ЄРДР про вчинення особою кримінального правопорушення та збирання доказів її винуватості без повідомлення про підозру. Проте адвокат може ефективно захищати права такої особи, навіть попри відсутність у неї статусу підозрюваної. ОЛЕКСІЙ КАЛІННІКОВ, старший партнер адвокатського об’єднання «Могильницький та партнери» розповів про право на захист  під час досудового розслідування у статті «Неформальний статус».

 

Не тільки адвокати противляться монополізації експертиз, самі експерти не уявляють, як виконуватимуть увесь покладений на них обсяг роботи. А створення чергового єдиного реєстру взагалі перекреслить незалежність інституції. Докладніше – у матеріалі «Під колії монополії».