Закон і Бізнес


Вдячність має межі!

Подарунок учителеві від €50 — тільки з дозволу влади


Матеріальна подяка вчителеві повинна бути доречною, щоб інші батьки й керівництво школи не почувалися ніяково.

№39 (1389) 29.09—05.10.2018
8446

5 жовтня в більшості країн світу відзначається World Teachers’ Day, тобто День учителя. Традиційно цього дня в різних країнах учні поспішають у школу з квітами. А що можна дарувати німецьким учителям?


Вперше це свято стали відзначати в Радянському Союзі ще в 1965-му. Правда, спочатку воно припадало на 29 вересня. І лише через 30 років почали святкувати Всесвітній день учителя.

У Німеччині шкільні викладачі, як і всі працівники бюджетної сфери, не мають права приймати подарунки, ціна яких перевищує €10. Правда, оскільки сфера освіти регулюється місцевим законодавством, кожна федеральна земля може встановлювати свої норми.

У Берліні, наприклад, діють суворі правила: сувеніри вартістю до €30, куплені учнями спільно, не заборонені, але про дорожчі подарунки доведеться звітувати перед керівництвом школи. А ось від підношень, ціна яких перевищує €50, слід відмовитися або попросити згоди у міського відділу народної освіти.

Водночас у Північному Рейні-Вестфалії встановлені гнучкіші правила: дозволено приймати книги для шкільної бібліотеки, вироби учнів, канцелярські товари, квіти й шоколадні цукерки без обмеження за вартістю. Список неприпустимих презентів уключає подарункові сертифікати, авіаквитки, надання пільг і безпроцентних позик, запрошення у відпустку, можливість користуватися автомобілем.

Послуги, надані вчителям у позаучбовий час, теж можуть бути сприйняті неоднозначно: підвезти після шкільної екскурсії додому або до найближчої зупинки вважається нормальним, а ось спільний похід у ресторан закінчиться неприємностями. Якщо батьки хочуть допомогти школі великою сумою, краще дізнатися в директора, чи потрібне таке пожертвування.