Закон і Бізнес


Експерти схвалили концепцію розвитку юридичної освіти


26.09.2018 13:44
3659

Під час засідання 25 вересня робочі групи Міністерства освіти і науки України затвердили Концепцію розвитку юридичної освіти, яка покликана створити модель уніфікованого правника, що передбачає формування компетентностей, необхідних для професій судді, прокурора, адвоката, нотаріуса.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі ВРП, під час роботи над розробленням Концепції було враховано соціальні чинники та інтереси закладів вищої освіти для того, щоб сформовані в цій моделі напрями давали можливість реалізовувати різноманітні освітні програми, які стосуються підготовки правників. Також максимальну увагу було приділено створенню умов для реалізації професійних пріоритетів, які формують для себе студенти під час навчання за відповідними освітніми програмами.

Член ВРП відзначив, що, така наскрізна магістерська програма не передбачає вузької спеціалізації.

Завершальним етапом навчання має стати складення єдиного кваліфікаційного іспиту всіма здобувачами юридичної освіти, який урівняє стандарти підготовки тих, хто набуває доступу до чотирьох регульованих правничих професій.

Окрім того, учасники засідання обговорили ключові питання реформи освітньої галузі, зафіксовані у проектних документах, а також заходи, реалізовані МОН у цій сфері, можливість складати вступні випробування до магістратури з права з використанням технологій ЗНО, збільшення мінімального бала із предметів ЗНО для вступу до бакалавріату з права, можливість відмови від заочної форми навчання у правничих школах, запровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту при атестації магістрів права.

У виїзному засіданні робочої групи також взяли участь залучені Програмою USAID «Нове правосуддя» іноземні експерти: головний стратег та директор з адміністрування Національної конференції екзаменаторів іспиту на доступ до правничої професії (США) Келлі Еарлі, доктор права, голова департаменту міжнародних зв’язків Міністерства юстиції Північного Рейну-Вестфалії, суддя у відставці Регіонального суду Дюссельдорфа (Німеччина) Міхаель Шольц.