Закон і Бізнес


Мельпомена на контракті


№39 (1389) 29.09—05.10.2018
3939

Артиста може образити кожен. Цей відомий вислів, схоже, реалізували й народні обранці, встановивши невигідні умови працевлаштування для працівників Мельпомени. Принаймні так вважають автори подання до Конституційного Суду.


На початку 2016 року парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» №955– VІІІ.

Ним визначено, що трудові відносини з творчими працівниками, художнім та артистичним персоналом закладів культури оформлюються лише у формі контракту строком від 1 до 3 років. До того ж — виключно на конкурсних основах. Дію цього закону поширена і на тих працівників культури, які працювали за трудовим договором. З ними протягом року також мав бути укладений контракт.

На думку нардепів необмежені дискреційні повноваження щодо визначення строку, на який укладається контракт, відсутність диференціації сфери його застосування залежно від виконуваної роботи та критеріїв проведення конкурсу погіршили умови реалізації права на працю. Тож вони просять КС визнати ці положення неконституційними з огляду на ст.43 Основного Закону.

Закон і Бізнес