Закон і Бізнес


Кон’юнктура кандидатур

Адвокати та науковці виявили більше бажання боротися із корупцією


№38 (1388) 22.09—28.09.2018
Софія КОНДРАТЮК
4761

Визначилися всі претенденти на посади у Вищому антикорупційному суді. Серед них є і представники місцевої влади, і досвідчені фахівці. Судячи з попереднього відбору до Верховного Суду, можна сказати, що якась частина не пройде навіть «конкурсу документів».


Прогнози на посади

Японське прислів’я говорить: «Перемога дістається тому, хто витерпить на півгодини більше, ніж противник». Якщо підійти до оцінки з погляду математики, то з 846 кандидатів, які надіслали документи до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, одразу було відсіяно близько 200. А переможців обирали лише з 320 осіб, які дісталися фінішу. Якщо застосувати цю формулу до селекції «антикорупціонерів», то виходить, що з 200 заяв щодо участі (до уваги береться і ВАКС, і його апеляційна палата) приблизно чверть залишиться поза конкурсом. Отже, допуск до конкурсу може отримати близько 160 правників, а після проходження тестів зостанеться половина з них.

Виходить, що на одне суддівське крісло, яких, нагадаємо, тільки 39, претендуватиме 2 правники. У той час як після проходження всіх етапів попереднього добору залишалися 3 охочі на місце.

Синхронний додатковий відбір до ВС також не свідчить про ажіотаж. За 78 вакансій у найвищій інстанції хочуть позмагатися 406 правників. Таким чином, можна припустити, що після початку випробувань їхня кількість зменшиться орієнтовно до 240 і з двох кандидатів будуть обирати одного — з поправкою на 4 різні конкурси до касаційних судів.

Але від 2016 р. змінився не тільки кількісний показник конкурсантів. Дедалі менше суддів хочуть змінити один орган правосуддя на інший і все більше представників різних правничих професій цікавляться почесною посадою.

Інша школа і друга спроба

Якщо в першій конкурсній хвилі сукупна чисельність адвокатів, науковців та юристів зі змішаним стажем не дотягувала до 200, а значить, близько півтисячі суддів прагнули отримати підвищення, то ситуація змінилася кардинально. Особливо в антикорупційній інстанції. З огляду на попередню оцінку складу учасників майже половина з них раніше не здійснювала правосуддя.

Своє бажання долучитися до лав Феміди виявила адвокатура: понад 60 захисників спробують проявити себе на посадах суддів. Як і обіцяв, свій пакет документів до ВККС надіслав партнер АО «Юридична фірма «Аріо» Євген Грушовець. Серед претендентів також голови адвокатських об’єднань, які готові покинути посади у створених ними компаніях. Так, своє бажання боротися з корупцією виявив і керуючий партнер АО «Barristers» Олексій Шевчук.

Не з усіма досьє претендентів можна ознайомитись. Утім, за невідомими прізвищами в основному криються бувалі конкурсанти, які вже прагнули перейти до найвищої судової установи. Свого часу вони вибували з перегонів через нестачу балів або блокування з боку ГРД. Закон не забороняє таким правникам знову спробувати свої сили, адже, як відомо, поразка — це втрачена перемога.

Паралельний конкурс до ВС привертає увагу тим, що ним цікавляться представники різних державних організацій, які так чи інакше мають стосунок до системи правосуддя. У списку кандидатів є репрезентанти офісу уповноваженого ВР з прав людини, Генеральної прокуратури та Міністерства юстиції. Деякі члени Вищої ради правосуддя — Наталя Волковицька та Тетяна Малашенкова — також прагнуть працевлаштуватися у ВС. Імовірно, це пов’язано з тим, що скоро їхні повноваження у ВРП закінчаться. 

Розклад руху ВАКС

Знову ж таки, проводячи паралелі з тим, скільки часу знадобилося комісії, щоб обрати суддів ВС, можна припустити, що навряд чи конкурс до антикорупційної установи завершиться у лютому наступного року, як планує очільник ВККС.

Та й сумарна кількість учасників обох конкурсів не набагато менша, ніж у попередньому відборі. Тоді для опрацювання анкет ВККС знадобилося майже 8 місяців. Хоча каталізатором процесу може стати наявність 2-х органів — поборників доброчесності. До того ж ГРД вже має досвід оцінювання кандидатів до ВС, а на плечі ГРМЕ ляже небагато роботи, проте вона буде обтяжена необхідністю перекладу матеріалів справ.

Про зсув графіка може свідчити й така деталь, що прізвища претендентів до складу ГРМЕ досі не оприлюднені, хоча озвучений строк збіг на минулому тижні.

Виконання практичних завдань займає невелику кількість часу, чого не скажеш про їх перевірку. Адже потенційні судді пишуть проекти рішень, які треба детально аналізувати, на відміну від тестів.

Але питання часу врешті-решт не таке вже й критичне. Головне, щоб до органів, на які покладають великі надії, долучились доброчесні правники. Навіть якщо укомплектований суддівський корпус з’явиться вже після виборів Президента.