Закон і Бізнес


Посягання словом. І ділом

ВРП нагадала місцевій раді, що не годиться ображати Феміду, а від ГПУ зажадала щомісячних звітів


Вадим Беляневич зачитав повідомлення суддів про втручання в їхню діяльність.

№38 (1388) 22.09—28.09.2018
Марта ЛІТЕЧКО
5735

Щойно в провадженні суду опиняється позов проти якогось посадовця, пристрасті розпалюються не на жарт. На захист кидаються громадські організації, журналісти, під установами проводяться мітинги.


Зеленка та підпал автомобіля

Вища рада правосуддя розглянула 3 повідомлення суддів з різних місць, які скаржаться на втручання в їхню діяльність представників місцевої влади.

3 березня 2017 року депутат Затоківської селищної ради Наталя Вернигора звернулася до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з 6 позовами проти селищної ради, вимагаючи скасувати рішення останньої та визнати дії протиправними. Справи розподілили між двома суддями.

Як тільки голова селищної ради дізнався про відкриття проваджень, він написав очільникові суду Олександрові Боярському та суддям. У зверненні стверджував: дії депутата спрямовані на блокування роботи органу місцевої влади. Тому не можна приймати рішення на її користь, бо вони будуть завідомо неправосудними.

Крім того, установа отримала ще одне звернення — від громадської організації. У ньому сказано приблизно те саме. Водночас звертається увага на те, що подання одночасно 6 позовних заяв є спробою обманути автоматизовану систему розподілу, аби справа за будь-яких обставин потрапила на розгляд до «потрібного» судді. Також громадські активісти впевнені, що один із суддів збирається заблокувати реєстрацію законно обраного секретаря Затоківської селищної ради.

Робота секретаря «не має залежати від корупційних рішень суду», наголосили активісти. Та пригрозили: якщо це станеться, вони поскаржаться Президенту, Генеральному прокурору, в НАБУ і т.д. У відповідь на будь-які рішення на користь позивача обіцяли прийти та власноруч знищити корупцію в райсуді.

Для підтвердження серйозності своїх намірів представники громадської організації зайшли до кабінетів суддів і наполегливо попросили не приймати рішень на користь позивачки.

Словами вони не обмежились: у день, коли мав відбутися розгляд однієї зі справ, облили суддю зеленкою. Рідина потрапила чоловікові в око, що змусило його звернутися до лікаря. Через погіршення здоров’я законнику довелося брати бюлетень. Автоматизована система визначила іншого суддю для розгляду вимог. Однак і він не сподобався прихильникам новообраної влади селища. Вони влаштували мітинг, а невідомі особи підпалили машину володаря мантії.

Голова суду звернувся з відкритим листом до ВРП, вимагаючи захисту від посягань на незалежність і неупередженість правосуддя. Щоправда, Раді знадобилося аж 1,5 року, аби відреагувати. Оскільки особи, причетні до протиправних дій, досі не притягнуті до відповідальності, колегіальний орган зажадав від Генеральної прокуратури щомісячної інформації про розкриття та розслідування цього злочину.

ЗМІ — як зброя

Інший випадок устрявання в діяльність Феміди стався в Ладижині Вінницької області. У січні 2018 року до місцевого суду звернулася жінка з позовом проти заступника міського голови, Ладижинської міської ради та місцевої газети про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди.

Інтереси позивачки на той час представляла особа, котра не є адвокатом. Суд визнав: справа не є малозначною, тому жінці довелося шукати професійного захисника, що вона й зробила. Те саме мала б учинити й міськрада, представник якої також адвокатом не був.

Натомість у відповідь головний спеціаліст юридичного відділу органу місцевого самоврядування дав негативну оцінку діям судді Івана Патраманського, який розглядає позов, обіцяючи на нього поскаржитися. Цей коментар вмістила газета міськради в статті «Хто боїться правди в Ладижині?», в якій журналіст розкритикував законника.

Таку поведінку суддя вважає тиском на судочинство та злочином. Він повідомив про це ВРП й надіслав копію статті.

Вислухавши доповідача, Вища рада правосуддя вирішила звернутися до міської ради й наголосити на недопустимості коментарів, які підривають авторитет правосуддя.

Провокативний прайс

Також у січні 2018 року інцидент стався в Ірпіні. Невідомі особи неподалік суду на ситі-лайті розмістили нібито розцінки на послуги одного з володарів мантій. На думку анонімів, за гарні гроші можна купити потрібне рішення, скасувати вже чинне або затягнути слухання справи. Однак веселуни не радять платити наперед, адже вас можуть «кинути» й не виконати обіцянки.

Власник об’єкта стверджує, що до цього не причетний. Навпаки, він звернувся до Комунального підприємства «Контроль благоустрою міста» й повідомив про пошкоджене майно. КП у свою чергу звернулося до правоохоронців, але невідомих зловмисників шукати не поспішали.

Сайт міськради одним з перших опублікував фотографію антиреклами. Навіть після того, як постер прибрали із ситі-лайту, він ще довго залишався на сайті. Рада ігнорувала численні звернення суду з проханням вилучити неправдиву інформацію. На сьогодні, щоправда, фотографію прибрали. Проте вона вже розлетілась Інтернетом, дискредитувавши законника.

До слова, нинішнього літа цей суд розглядав позов проти секретаря Ірпінської міської ради, але слухав справу зовсім інший володар мантії.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до прокуратури та зажадати інформації щодо розкриття злочину.

На всі 3 повідомлення про тиск органів місцевого самоврядування ВРП відреагувала, адже дуже важливо не допустити, щоб суд боявся місцевої влади. Правосуддя, яке боїться, не може бути справедливим.