Закон і Бізнес


Чи в грошах щастя?


№38 (1388) 22.09—28.09.2018
4506

Режисер Ребекка Паніан вирішила провести незвичайний експеримент. Щомісячно жителям швейцарського села Рейнау виплачуватимуть по 2,5 тис. франків і спостерігатимуть, що із цього вийде.


Планується, що протягом року жителі села з населенням 1300 чоловік у передгір’ях кантону Цюрих отримуватимуть суму безумовного базового доходу. Згоду на участь в експерименті дали 848 селян, повідомляє Süddeutsche Zeitung.

Зазначається, що виплати дістануться лише тим, хто отримує менше від цієї суми. 2,5 тис. франків — не надто великі гроші за мірками однієї з найдорожчих європейських країн: близько 60% середньої зарплати швейцарця.

Дослідники хочуть у такий спосіб вивчити поведінку людини: чи стимулює базовий дохід до пошуку роботи. Інакше кажучи, чи є праця необхідністю сама по собі, а не тільки як спосіб заробітку грошей для існування. Причому кошти на експеримент планується зібрати за рахунок добровільних пожертвувань від населення.

Як повідомляв «ЗіБ», у 2016 році більшість швейцарців на референдумі проголосувала проти введення в країні гарантованої щомісячної виплати у розмірі 2,5 тис. франків. «За» висловилися тільки 18,2% громадян.