Закон і Бізнес


Реальне на віртуальном


№38 (1388) 22.09—28.09.2018
4682

Коли навколо обертаються десятки мільярдів гривень, хоч і віртуальних, було б дивним, якби держава не захотіла отримати з того реальні податки.


Як зазначають автори проекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні» (№9083), громадяни України мають у власності криптовалют на суму порядку 98,7 млрд грн.

Проте, через невизначеність правового статусу віртуальних активів фізичні та юридичні особи фактично позбавлені ефективного способу захисту свого права власності на них. За такий захист держава хоче отримувати 5% прибутку від операцій перетворення віртуальної валюти в реальні товари чи гроші.

Щоправда — тільки на пільговий період — до 31.12.2024. Потім дохід від таких операцій оподатковуватиметься за звичайною ставкою у 18%.

Базою для оподаткування стане різниця між отриманим доходу від продажу чи обміну криптовалюти на товари або інші валютні цінності та документально підтвердженою вартістю її придбання чи майнингу. Причому від’ємну різницю цих величин не можна буде зарахувати як витрати від інших, звичайних операцій.

За рахунок нововведень, нардепи планують додатково залучати до бюджету щонайменше 1.27 млрд грн. щороку. Також вони сподіваються, що Україна тим самим стане привабливішою для світових гравців на ринку віртуальних активів.

Виняток становить прибуток від операцій з токенами-активами, які посвідчують права на товари, до прибутку від операцій з якими застосовується ставка податку інша, ніж до прибутку від операцій з віртуальними активами.

Закон і Бізнес