Закон і Бізнес


Bene placito

Від кандидатів до ВАКС очікують вольових якостей, які допоможуть витримати тиск іззовні


№37 (1387) 15.09—21.09.2018
Вероніка ВОЛИК
5115

Конкурс на посади в новоствореній установі завершився 14 вересня. У Вищій кваліфікаційній комісії суддів почекають ще кілька днів, поки дійдуть анкети, відправлені поштою. Якогось надзвичайного буму відбір не викликав, але суд повинен утворитися, незважаючи ні на що. Експерти з’ясовували, чому правники не виявили активності.


Досьє напоказ

Учасники добору до Верховного Суду розраховували на подання документів до ВККС, а потрапили в реаліті-шоу. Їм довелось винести на загальний огляд усі персональні дані.

Щоправда, через це ті, хто виборов місце у вищих судах, стикнулися з тим, що інформацію використали проти них. Були випадки, коли на номери телефонів суддів, які вони чесно вказали в анкетах, приходили повідомлення з погрозами.

Про всі гострі кути конкурсу на експертній дискусії «Конкурс до Вищого антикорупційного суду. Quo vadis» розповіла суддя ВС Ганна Вронська. Разом з іншими кандидатами всі тестові завдання вона виконувала за один день. І практичну частину, і рішення писали від руки. Здається, й у конкурсі на посади у Вищому антикорупційному суді нічого не зміниться.

А стосовно вимушеної публічності Г.Вронська зазначила, що саме такий підхід має забезпечити довіру суспільства. Проте для громадськості й цього рівня відкритості виявилося замало. Судді запропонували опублікувати і виконані практичні завдання, і дані психологічного оцінювання. З оприлюдненням першого вона погодилась, а от результати своєї психодіагностики вважає небезпечним інструментом, який хтось зможе використати проти неї ж.

Разом з тим, попри прийдешні випробування й суворість відбору, Г.Вронська закликала всіх, хто має сумніви щодо подання документів, зважитися на цей важливий для держави крок.

Утрачені 2 роки

Саме стільки, за словами директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, вже мали б розглядатись корупційні справи. Адже загальні суди не можуть упоратись із поставленим завданням.

Зокрема, у Солом’янському районному суді м.Києва вже стикнулися з відомим фігурантом не менш відомої справи, за якого заступалася половина парламенту. І сказати, що «група підтримки» тиснула на суддю, — нічого не сказати. Для законників, яким належить боротися з корупцією, необхідні вольові якості, зазначив А.Ситник. Можливо, саме тому правники й не поспішають надсилати заяви до комісії.

Утім, керманич НАБУ озвучив ще одну ймовірну причину побоювань — можливість стати винуватцем надуманого дисциплінарного проступку. Він навів приклад судді, який виносив «сміливі рішення» й за це став заблокованим.

Отже, спокійною роботу судді ВАКС явно не назвеш. І, напевне, під час перевірки психологічних якостей кандидатів потрібно буде враховувати й стресові умови майбутньої роботи. Однак і сам А.Ситник, й інші учасники дискусії закликали юристів подавати документи.

Не кількість, а якість

Після агітації список кандидатів розширився на третину. Їх точна кількість, яка, ймовірно, ще зростатиме, стане відомою після 14 вересня. Хоча вже можна сказати, що залученій до відбору Громадській раді міжнародних експертів буде з кого обирати.

Зарубіжні представники, хоч уже й відгукнулися на запити Уряду, досі чомусь залишаються інкогніто. Голова ВККС Сергій Козьяков повідомив, що їхні імена оголосять після закінчення прийому документів. І запевнив, що з деякими посланцями від міжнародних організацій уже провели переговори.

Діяльність ГРМЕ поки що не регулюється жодним документом, її регламент перебуває на стадії утворення. Та й самі практичні моменти роботи наразі до уваги не бралися. Наприклад, досьє кандидатів потрібно буде обов’язково перекладати.

Убачається, що цим питанням ще не займаються. Імовірно, складнощі перекладу не сприятимуть швидкому оцінюванню кандидатів. Поки що завершити конкурсний відбір планують у лютому 2019 р.

Експерти подумки перемістились у недалеке майбутнє й висловили припущення щодо роботи ВАКС. Присутніх запевнили, що від спеціалізованого органу не вимагатимуть штампування обвинувальних вироків. І навіть якщо перші рішення зведуть нанівець розслідування НАБУ, це не свідчитиме про даремну роботу.

Самі судді отримуватимуть за розгляд корупційних справ винагороду, визначену представникам апеляційної інстанції та вищих спеціалізованих судів, — 50 прожиткових мінімумів. На сьогодні розмір їхнього грошового забезпечення — 85 тис. грн.

Акт, на підставі якого діятиме ВАКС, одностайно визнали недосконалим, але запевнили, що в умовах протистояння утворенню установи він не міг бути кращим. За словами А.Ситника, є лише теоретична можливість створення незалежного суду. Неупередженість залежить від багатьох факторів.

P.S. За день до закінчення прийому документів на сайті ВККС було опубліковано прізвища 62 претендентів на суддівські крісла у ВАКС і 16 учасників у змаганнях за місця в апеляційній палаті.

 

ПРЯМА МОВА

Ганна ВРОНСЬКА, 
суддя Верховного Суду:

 

 — Сподіваюся, що всі етапи конкурсу, які публічно висвітлюються, не відштовхнуть кандидатів. У моїй діяльності настав момент, коли я вирішила, що власний приклад, перехід у суддівський корпус принесе користь державі. Тому хочу побажати сміливості тим, хто братиме участь у відборі.

Що більше буде конкурсантів, то більшим буде потенційний вибір. І ВККС зможе обрати найкращих. Тоді зможемо змінити систему та утворити нову судову владу, про яку ми всі так багато говоримо. Проте не кожен готовий докладати зусиль, щоб змінити теперішнє становище.