Закон і Бізнес


Дим цигарок з ментолом


№37 (1387) 15.09—21.09.2018
6216

Якщо цигарка має певний привабливий смак чи запах шоколади, це посилює бажання молоді спробувати палити. Й поширення такої продукції на вітчизняному ринку говорить про попит на неї. Як із цим боротися?


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (№9074) передбачає повну заборону тютюну із характерним смаком чи запахом. У такий спосіб автори ідеї прагнуть зменшити кількість курців серед молоді.

Під заборону потраплять як виробництво (крім експорту), так і роздрібна торгівля та імпорт тютюнових виробів зі смаками і запахами фруктів, солодких спецій, ментолу тощо. Відповідно запроваджуються додаткові санкції: від 5 до 200 тис. грн. залежно від виду порушення.

Причому ті ж народні обранці внесли проект (№9060), що передбачає оподаткування імпорту, зокрема, рідин для електронних сигарет, що також можуть містити ароматизатори. Щоправда, у цьому випадку це пояснюється не турботою про здоров’я молоді, а про наповнення бюджету та створення робочих місць в країні.

Закон і Бізнес