Закон і Бізнес


Наполовину незалежні


№37 (1387) 15.09—21.09.2018
10339

Суддівська винагорода — це складова незалежності людини у мантії. Таку аксіому не воднораз повторював Конституційний Суд. Якщо її зменшити вдвічі, чи призводить це до зниження і рівня незалежності?


На цьому тижні перший сенат КС розпочав слухання конституційної скарги щодо положень пп.3, 9 розд.ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6.12.2016 № 1774-VIII. Цей акт, як відомо, замінив скрізь мінімальну зарплата на розрахункову величину в розмірі 1600 грн.

Як наслідок, більш ніж удвічі зменшилися посадові оклади суддів, які не пройшли кваліфікаційного оцінювання. Тобто, як стверджує Микола Дем'яносов з Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, відбулося зниження конституційних гарантій незалежності служителя Феміди, що суперечить ч.1 ст.126 Конституції.

Крім того, закон про судоустрій, яким встановлені розміри посадових окладів, у частині оплати праці судів є пріоритетним щодо будь-яких інших актів.

До речі, у КС вже розглядається подання Верховного Суду України, де, серед іншого, ставиться під сумнів нерівність в оплаті праці суддів залежно від проходження ними кваліфоцінювання. Можливо, членам сенату вдасться швидше надати відповідь на одне із порушених питань, ніж шукати консенсус щодо всіх інших.