Закон і Бізнес


Нотаріат на камеру


№37 (1387) 15.09—21.09.2018
20921

Не можна подолати хворобу, якщо боротися із її симптомами. Ця аксіома застосовується не тільки медиками. Натомість народні обранці продовжують «лікувати» негативні прояви в країні виключно батогом та заборонами.


За даними Всесвітнього економічного форуму, Україна посідає 131-е місце із 138 країн за показником захисту права власності. Не допомогло ні посилення кримінальних санкцій за підробку документів та адміністративної відповідальності для реєстраторів.

Група народних депутатів запропонувала проект закону із промовистою назвою «Рейдерству стоп!» (№9063). Власне зупиняти це явище вони збираються тим, що зобов’язати проводити аудіо та відео-фіксацію процесу вчинення нотаріальних дій.

Ідею вони запозичили із закону від 10.11.2017 №7275, який прозвали «Маски-шоу стоп», що запровадив обов’язкову відеофіксацію обшуків. А факт втручання в особисте і сімейне життя громадян, які звертатимуться за проведенням нотаріальних дій, пояснюють необхідністю дотримання одного із прав людини — захисту права власності. Щоправда забуваючи, що права однієї людини закінчуються там, де починаються права іншої.

При цьому фільмувати вимагають нотаріальні дії щодо договорів оренди землі, купівлі-продажу цінних паперів чи часток, житлового будинку та іншої нерухомості, а також довіреності на вчинення таких дій. Відповідно, матеріали фіксації мають зберігатися у реєстраційній справі.

Цікаво, що далі стануть фіксувати на відео? Може, дії кожного нардепа під час голосування?