Закон і Бізнес


Намалюй мені договір

Чи можна укладати угоди у формі картинок?


№36 (1386) 08.09—14.09.2018
Євгенія ЄФІМЕНКО, Право.ру
6912

У 2016 році з’явився перший у світі договір-комікс, який збирачі фруктів підписували з працедавцем. Його творець, юрист із ПАР, спочатку боявся, що працівники можуть образитися. Проте як вони, так і компанія були в захваті.


Договори начебто пишуть юристи для юристів. Вони складні навіть для освічених людей і неприступні — для малограмотних. А іноді людині доводиться читати договір нерідною мовою. Наприклад, у ПАР угоди зазвичай пишуть лише англійською або африкансі, хоча в країні — 11 офіційних мов.

Як донести умови договору до малограмотних або представників різних національностей? Це запитання привело до ідеї ілюстрованих угод. У них сторони зображені у вигляді чоловічків, а умови намальовані в коміксах, які сторони підписують так само, як і звичайні договори.

Договори-комікси придумав юрист із ПАР Роберт де Рой. А першим у світі екземпляром став трудовий договір зі збирачами фруктів у провінції Вестерн Кейп.

Згідно з південноафриканським правом договір дійсний, коли сторони домовилися про його умови, яким вони хочуть надати юридичної сили. Слід дотриматися всіх необхідних формальностей — письмової форми чи підписів однієї або обох сторін. Нарешті, договір повинен бути зрозумілим, щоб суд міг його тлумачити.

Договори-комікси відповідають усім цим умовам. Дієздатність, законність, здійсненність — ці вимоги будуть такими ж, як і до звичайних угод. Нарешті, суд цілком зможе тлумачити комікс, адже кожна людина в житті бачить картинки та знаки, які треба правильно зрозуміти.

Обережний учасник договору завжди може переконатися, що текстова частина містить мінімально необхідну інформацію. Звичайно, у світі поки що не було жодної судової справи з договорами-коміксами. Щоправда, колишній член Верховного суду Австралії Роберт Френч, виступаючи від свого імені, сказав, що вони цілком дійсні, якщо зрозумілі й недвозначні.

«Закон використовує такий грубий інструмент, як вік, і передбачає: якщо ти досяг 18 років — можеш читати й розуміти договір. Утім, якщо ти вразливий, безграмотний або договір складений не твоєю рідною мовою, ти як дитина, тільки ось закон не дає тобі захисту», — говорить Р.де Рой.

Його ідею високо оцінили в Глобальній асоціації управління договорами (IACCM): у 2016 році він отримав нагороду за «видимі зміни».

Уже цього року був створений перший ілюстрований договір в Австралії. Комікси також розробляють для договорів між школами й батьками. Це може бути особливо корисно в депресивних регіонах, де важливо, щоб батьки брали участь в освіті дітей.

Комусь договори-комікси можуть видатися принизливими. Проте малограмотні люди повинні знати, що підписують. Мета — заповнити прогалину в мистецтві укладання договорів. Якщо просто, кожна картинка розповідає історію. І картинки, які викладають умови договору, настільки зрозуміліші за слова, що здатні спростити життя дуже багатьом. Тому договори-комікси можуть стати майбутнім для сфер, пов’язаних зі споживачами.