Закон і Бізнес


Прокурори на пенсії


№36 (1386) 08.09—14.09.2018
14722

Чи є пенсія прокурора такою ж гарантією його незалежності, як довічне утримання суддів? Відповідь на це запитання в контексті припустимості скасування спеціального пенсійного забезпечення має дати Конституційний Суд.


На цьому тижні перший сенат КС розпочав розгляд скарги Ольги Левченко щодо конституційності п.5 розд.ІІІ «Прикінцеві положення» закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2.03.2015 №213-VIII. Оспорюваним положенням з 1.06.2015 скасовані норми щодо спеціального пенсійного забезпечення, визначені в низці законів, зокрема й «Про прокуратуру».

Щоправда, заявниця посилається на загальні норми Конституції, які навряд чи здатні захистити збереження пенсійних виплат на попередньому рівні. Адже нині Суд дотримується позиції, що рівень соціального забезпечення громадян може змінюватися залежно від фінансових можливостей держави. Більше шансів на успіх мало би твердження, що пенсія прокурора є складовою його особливого статусу та незалежності.

Між іншим, у КС уже перебуває на розгляді подання, в якому доводиться, що питання матеріального, соціального та пенсійного забезпечення є невід’ємною складовою організації та порядку діяльності прокуратури, а також її незалежності.