Закон і Бізнес


Суд на Рівненщині закликав омбудсмана не вводити суспільство в оману


30.08.2018 11:33
3865

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області просить осіб, які не володіють достовірною інформацією утримуватись від поширення такої інформації та не вводити в оману суспільство.


Відповідна заява суду з’явилася на порталі «Судова влада України» у зв’язку із публікацією на офіційному сайті Уповноваженого ВР з прав людини новини про моніторингові візити до двох судів Рівненської області, яка була передрукована виданням «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, моніторингова група у складі Регіонального координатора взаємодії з громадськістю у Рівненській області та моніторів Національного превентивного механізму здійснила моніторингові візити до Дубенського міськрайоного суду та Млинівського районного суду Рівненської області.

В уповноваженого зазначили, що приміщення, в яких розміщуються суди, не в повній мірі відповідають вимогам нормативних актів, які регулюють порядок конвоювання підсудних, та нормам необхідної площі. Не відповідає стандартам площа кімнат, в яких розміщується конвой.

Потребує вирішення питання щодо забезпечення столовим посудом приміщень для підсудних та конвою з метою надання можливості підсудним приймати їжу.

Також потребує поліпшення стан дотримання прав осіб з інвалідністю. Так, в залах для судових засідань відсутні окремо передбачені місця для осіб з інвалідністю, які пересуваються в кріслах-колясках. Кілька залів для розгляду справ знаходяться не на першому поверсі, однак приміщення судів не пристосовані для переміщення осіб з обмеженими можливостями на другий та третій поверхи.

В судах відсутні кімнати для роботи адвоката з підсудними чи засудженими. Окрім того, в приміщеннях для підсудних (засуджених) та конвою, при залах судових засідань відсутні кімнати для учасників судового процесу, свідків.

В Дубенському міськрайонному суді Рівненської області повідомили, що в суді наявна кімната для роботи адвоката з підсудними (засудженими).

Судові справи, де учасниками процесу є особи з обмеженими можливостями розглядаються лише на першому поверсі адміністративної будівлі суду, встановлено необхідне обладнання для проведення судових засідань в режимі відео-конференції, про що наявна інформація на веб-сайті суду та дошці оголошень в приміщенні суду.

У наявності також є столовий посуд в приміщенні конвою.

Щодо не відповідності у повній мірі вимогам Державно-будівельних норм України слід зазначити, що адміністративна будівля суду є будівлею, яка передана суду від АК АПБ «Україна», а не будувалася як приміщення суду.

Надалі, Дубенський міськрайонний суд Рівненської області також попросив осіб, які не володіють достовірною інформацією, утримуватись від поширення такої інформації та не вводити в оману суспільство.