Закон і Бізнес


Суд вперше заарештував чоловіка за знущання над тваринами


20.08.2018 12:38
10083

7 серпня Київський районний суд міста Одеси вперше в історії України обрав підозрюваному у жорстокому поводженні з тваринами запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Таке рішення ЗіБ прокоментував Сергій Чванкін, голова Київського районного суду міста Одеси, голова ГО «Асоціація слідчих суддів України».


 Людське суспільство розглядає домашніх тварин не тільки як власність. Споконвіків ці розумні істоти стали невід’ємною частиною нашого життя, та, фактично, членами родини. Вони мають стійку емоційну прив’язаність до людей та певну залежність від них.

Проте, нажаль, трапляються ситуації, коли громадськість не завжди, м’яко кажучи, толерантно відноситься до наших чотирилапих друзів. Нажаль, жорстоке поводження з тваринами – вже давно не міф, а реальність, з якою в останній час доводиться досить часто стикатись.

Одним із таких випадків стали трагічні події, які нещодавно сколихнули не тільки мешканців Одеси, але й все українське суспільство.

Зазначимо, що вказаний запобіжний захід є винятковим. При його обранні має бути визначений розмір застави. Проте, є декілька випадків, коли слідчий суддя може позбавити підозрюваного такого права.

Так, згідно положень КПК України, одним із таких випадків є скоєння злочину із застосуванням насильства. При обранні підозрюваному міри запобіжного заходу слідчий суддя трактував положення кодексу щодо застосування насильства не тільки у відношенні до людини, але й до будь-якої живої істоти.

Слідчий суддя звернув увагу на факт насильства, яке призвело до каліцтва тварини, чим визначив необхідність їх правового захисту та соціальну значимість проблеми жорстокого поводження.

Також зазначимо, що Апеляційний суд Одеської області підтримав позицію Київського районного суду м. Одеси, залишивши без змін міру запобіжного заходу.

Вказане рішення є зваженим та обґрунтованим, адже захист тварин від жорстокого поводження регламентується не лише нормами національного законодавства, але й закріплений в багатьох міжнародних нормативно-правових актах.

Так, Європейська конвенція про захист домашніх тварин визначає моральне зобов’язання людини поважати всіх живих істот, і пам'ятати про те, що домашні тварини мають особливі стосунки з людиною. Вказаний документ визначає основні принципи благополуччя тварин, які полягають в тому, що ніхто не повинен спричиняти для домашньої тварини непотрібного болю, страждання або пригнічення.

Кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами передбачена законодавством багатьох Європейських країн, серед яких Австрія, Грузія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Франція.

При цьомусанкції статей, які передбачають покарання за вказане діяння, суттєво різняться. Так, за кримінальним кодексом Грузії жорстоке поводження з тваринами карається виправними роботами на строк до одного року. За кримінальним кодексом Австрії і Іспанії — передбачається до 1 року в'язниці. У Франції за вказане діяння можна потрапити за грати на строк до 6 місяців та сплатити штраф у розмірі 50 000 франків. В кримінальних кодексах Латвії та Італії за жорстоке поводження з тваринами передбачено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі.

Українське законодавство на даний час є найсуворішим у ставленні до тих, хто знущається над тваринами.

Так, починаючи з 2017 року за жорстоке поводження з тваринами кримінальним законодавством передбачено до 8 років позбавлення волі.

Однак як показує практика, суворість законодавчих норм не гарантує їх виконання. Та все ж таки, збільшення відповідальності за знущання над тваринами є важливим кроком до розвитку гуманного суспільства та захисту природи, як неодмінної основи існування людини.

Закон і Бізнес