Закон і Бізнес


Чи підлягають біткоїни декларуванню, розповів правник


16.08.2018 09:30
5025

Декларування криптовалют сьогодні є скоріше виключенням, ніж правилом. Оскільки, станом на сьогодні, НАЗК так і не було прийнято жодного рішення з приводу необхідності її декларування.


Про це в інтерв’ю виданню «Lойер» розповів адвокат АО «Barristers» Вадим Колокольніков, розповідаючи про нюанси правового регюлювання біткоїну в Україні, а також про судову практику, оподаткування та декларування криптовлют, повідомляє «ЗіБ».

«Так, згідно позиції НАЗК, оскільки криптовалюта не має законодавчого визначення, тому НАЗК прийме рішення щодо питання декларування криптовалют після визначення правового статусу криптовалюти українським законодавством. Відповідно, декларування криптовалюти в Україні – не обов’язкове, а добровільне», — розповів адвокат.

Як зазначив В. Колокольніков, оскільки крипто-гаманці неможливо ідентифікувати, то відслідкувати, кому належить криптовалюта, неможливо.Тому, декларування криптовалют (крім законного аспекту) можливо розглядати ще в двох напрямах, які не мають відношення до законослухняності.

«По-перше – це дає легальну можливість для легалізації набутих коштів та пояснення походження інших матеріальних чи нематеріальних активів.Наприклад, задекларувавши придбання п’ять-вісім років тому значної кількості криптовалюти (за невелику вартість), з подальшим її продажем, скажімо в 2016 році –  такий декларант матиме можливість підтвердити легальність коштів для придбання вже наявних активів.Само собою, можливість доступу фіскальних чи інших контролюючих органів до крипто-гаманців таких декларантів ми навіть не розглядаємо. Причиною є відсутність у таких органів відповідних повноважень, а також анонімність власників самих крипто-гаманців.

По-друге  – це дає легальну можливість приховати майбутні доходи. Наприклад, аналогічно задекларувавши придбання п’ять-вісім років тому значної кількості криптовалюти (за невелику вартість), з подальшим її продажем, скажімо в 2018 році –  такий декларант матиме можливість підтвердити легальність коштів для придбання активів в майбутньому.

Що стосується питання оподаткування, то оподатковується дохід, отриманий від продажу криптовалюти. Яким чином буде визначатись розмір податку на доходи (крім самостійного визначення його розміру  самим платником податку) – наразі невідомо, жодних роз’яснень з цих питань ДФС України надано не було», — пояснив правник.

Детальніше — в повній версії статті.

Lойер