Закон і Бізнес


У кожного судді ОАСК у провадженні перебуває 790 справ


08.08.2018 11:50
4663

В Окружному адміністративному суду міста Києва триває надмірне навантаження на суддів, що безумовно впливає на строки розгляду адміністративних справ.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі ОАСК.

До Окружного адміністративного суду міста Києва за І півріччя 2018 року надійшло понад 9700 позовних заяв. Цей показник фактично на 2 тисячі більший порівняно з аналогічним періодом у 2017 році. Показник середньої кількості розглянутих справ на одного суддю за перші 6 місяців цього року становить понад 300 справ, що на 65% більше за середній показник по Україні. При цьому, середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді за звітний період в розрахунку на одного суддю складає 790, що майже втричі більше за середній показник по Україні.

З аналізу підкатегорій справ, які надійшли до суду, вбачається, що збільшення надходження позовів пов’язано перш за все зі зміною предметної підсудності справ, пов’язаних з оскарженням фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат. Зокрема,  до Окружного адміністративного суду міста Києва за І півріччя 2018 року надійшло 2374 справи вказаної категорії. 

Також,  збільшилося надходження адміністративних справ зі спорів щодо адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, а саме: з 2073 справ за І півріччя 2017 року до 2455 справ за І півріччя 2018 року.

Водночас, за І півріччя нинішнього року судом розглянуто понад 11500 справ та матеріалів, що вдвічі більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це перш за все пов’язано з тим, що наразі в Окружному адміністративному суді міста Києва 36 суддів мають повноваження щодо розгляду судових справ, в той час як раніше лише 11 суддів з 49 мали право здійснювати правосуддя.