Закон і Бізнес


Про врегулювання заборгованості


№32 (1382) 11.08—17.08.2018
7401

Виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі включення комунальних підприємств до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості.


На цьому наголосив Верховний Суд у постанові від 30.07.2018.

Публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України"» звернулось до суду із позовом до комунального підприємства, яке заборгувало нафтовикам (разом з інфляційними витратами та пенею) майже 2,5 млн грн. Господарський суд області задовольнив позов частково та стягнув із КП майже усю суму, заявлену кредитором.

Виконанням рішення почала займатись Державна виконавча служба, співробітник якої незабаром видав постанову про зупинення вчинення виконавчих дій.

Не отримавши присудженого, нафтовики звернулись до суду із вимогою визнати зазначену постанову недійсною, зобов’язати ДВС її скасувати, а виконавчі дії – поновити. У заяві зазначалось, що виконавець не вірно послався на положення закону «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» від 30.11.2016 № 1730-VІІІ, оскільки в даному разі йдеться про виникнення зобов’язань із договору відступлення права вимоги попереднім газопостачальником.

Суди першої та апеляційної інстанції у задоволенні заяви відмовили, чим змусили нафтовиків звернутись до касаційного суду.

У постанові №904/2745/13 ВС зазначив, що суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку про те, що виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій з виконавчих проваджень, стягувачами за якими є НАК «Нафтогаз України», її дочірня компанія «Газ України», ПАТ «Укртрансгаз», а боржниками – комунальні підприємства.