Закон і Бізнес


Переведення зі справами


№32 (1382) 11.08—17.08.2018
20908

5 серпня набули чинності зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» та деяких інших актів. Хоча їх пов’язували із утворенням Вищого антикорупційного суду, є й положення, що не мають до нього жодного відношення.


Так, закон від 12.07.2018 №2509-VIII містить положення, що закріплюють процедуру подальшого перетрушування судової системи. Як зазначав «ЗіБ», тепер не тільки суддів Верховного та вищих спеціалізованих судів, а й апеляційних призначатимуть за спеціальною конкурсною процедурою. Це передбачено змінами до ст.81 закону «Про судоустрій і статус суддів».

Отже, враховуючи, що Вища рада правосуддя вже погодила штати перенайменованих апеляційних судів, тепер Вища кваліфікаційна комісія суддів має провести конкурси для їх заповнення.

Закон №2509-VIII торкнеться й суддів першої інстанції. Наприклад, він визначає, що «у разі переведення судді до суду, юрисдикція якого поширюється на територію, на яку поширювалася юрисдикція суду, з якого суддя був переведений, такий суддя продовжує розгляд справ, що перебували в його провадженні на момент переведення» (нова ч.3 ст.319 Кримінального процесуального кодексу).

Парламентські експерти одразу звертали увагу на неоковирність цього положення, що припускає одночасне існування судів з юрисдикцією, що перетинається. Зрозуміло, що таку норму прописали для випадків укрупнення місцевих судів. Однак якщо суддю буде призначено, а не переведено до нової установи, то це правило також не спрацює.