Закон і Бізнес


Стратегічний план


№51 (1090) 22.12—28.12.2012
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
2824

Омбудсмен Валерія Лутковська розповіла про план роботи на найближчі роки. Вона сподівається побачити більш повну картину порушення прав людини та запровадити механізми їх відновлення.


Уповноважений Верховної Ради з прав людини 14 грудня представила стратегічний план діяльності на 2013—2017 рр. «Стратегічний план пропонує кроки, які нам треба зробити для співпраці з парламентом, органами судової влади, з Конституційним Судом та органами виконавчої влади. Крім того, цей документ містить «індикатори» нашої діяльності, за якими через деякий час можна буде оцінити ефективність його виконання», — відзначила В.Лутковська.

Омбудсмен бачить свою роль у поєднанні функцій рупора правозахисної спільноти та державного органу з особливим статусом. Таким чином, В.Лутковська сподівається виконувати функції посередника та медіатора між людиною й державою.

Серед цілей, які ставить уповноважений, — створення ефективніших механізмів моніторингу дотримання прав людини та їх відновлення. Крім цього, омбудсмен сподівається забезпечити фахову експертизу законопроектів і чинних нормативно-правових актів та налагодити співпрацю з органами влади для ефективного виконання ними рекомендацій уповноваженого. Ще одна ініціатива, про яку необхідно сказати, — призначення постійного представника уповноваженого з прав людини в Конституційному Суді.

Під час прес-конференції В.Лутковська розповіла про ті звернення, які найчастіше надходять від громадян. Дуже часто увагу омбудсмена звертають на ті справи, які не підпадають під компетенцію уповноваженого, — визнання судами вини, застосування запобіжних заходів. «Ці питання стосуються виключно компетенції судової гілки влади», — констатувала В.Лутковська.

Якщо ж говорити про звернення, на які омбудсмен може реагувати, то це передусім тривалість розгляду справ у судах, невиконання рішень судів, умови тримання в місцях позбавлення волі. Разом з тим порівняно з минулим роком у 6 разів зросла кількість скарг, що стосуються дискримінації. Щодо цього питання звертаються по допомогу релігійні організації, ЛГБТ-об’єднання, громадяни, які відчувають дискримінацію через свій вік. Тому цілком можливо, що, коли органи влади не звернуть уваги на ці питання, незабаром Україна може ввійти до списку країн, де така проблема є особливо актуальною.