Закон і Бізнес


Платіж за ПІБ


№31 (1381) 04.08—10.08.2018
27292

У Міністерстві фінансів з’явилася ідея як поставити на контроль усі розрахунки українців. Зокрема, це торкнеться переказів через платіжні термінали.


Відповідний законопроект уже оприлюднено на сайті відомства. З одного боку, удвічі підвищать суму, починаючи з якої банки повинні перевіряти клієнта — зі 150 тис. до 300 тис. грн. Водночас суттєво розширяться повноваження суб’єктів первинного фінансового мониторингу і в 10 разів збільшаться штрафи для них.

Серед новацій — вимога ідентифікувати будь-який переказ коштів без відкриття рахунку: через поштові відділення, платіжні системи тощо. Якщо сума не перевищуватиме 30 тис. грн., транзакція має містити відомості про прізвище, ім’я та по-батькові відправника та отримувача, а також ідентифікатор операцій, що мають бути завжди доступні для перевірки.

Тобто навіть при поповненні мобільного рахунку, а тим більше банківської карти через платіжний термінал доведеться зазначати такі дані. Щоправда, не уточнюється, як платіжна система повинна контролювати справжність ПІБ платника.

Якщо ж сума перевищувати цей поріг, то необхідно буде вказувати місце проживання особи, серію та номер паспорта або ідентифікаційний код. Тобто ті самі дані, які сьогодні необхідно надавати при операціях з готівкою на суму понад 15 тис. грн.

Як зазначають експерти, це дозволить державі через суб’єктів первинного фінмоніторингу отримати інформацію про деталі всіх без винятку розрахунків українців.