Закон і Бізнес


Індексація орендної плати за землю: що треба знати


27.07.2018 17:58
34271

Базою для розрахунку мінімального розміру орендної плати за користування земельною ділянкою державної або комунальної власності, а також земельною часткою (паєм) є нормативна грошова оцінка землі.


Міністерство юстиції України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» презентувало черговий відеоролик із серії інформаційно-навчальних матеріалів «Знай своє право на землю». В якості експерта блоку, присвяченого орендній платі за земельну ділянку (паю) та формуванню ціни, виступив партнер Sofiya Law Firm Олександр Поліводський.

Юрист, зокрема, звернув увагу на індексацію нормативної грошової оцінки землі, яка полягає у введенні певного коефіцієнту, на який збільшується вартість земельної ділянки (нормативної грошової оцінки землі). Відповідно, при цьому збільшується розмір платежів, зокрема, й земельного податку.

«Індексація орендної плати полягає в тому, що якщо хтось уклав договір оренди землі десять чи п’ятнадцять років тому, очевидно, що через інфляцію, сума, що платилася первинно, не відповідає за купівельною спроможністю тій, що є сьогодні, - пояснив О.Поліводський - У зв’язку із цим законодавством передбачений обов’язок орендаря проводити індексацію платежів- збільшувати обумовлений договором розмір орендної плати на суму інфляції, що відбулася з часу укладання договору».

Відповідно до Закону «Про оренду землі» розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди землі. «Розмір орендної плати можна змінити, але за погодженням обох сторін. Вони можуть перепідписати договір або умову про ціну. Втім зменшити ціну нижче нижчої межі, встановленої законом, неможливо, - зауважив експерт. - Обчислення орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексу інфляції».

Закон і Бізнес