Закон і Бізнес


Не нашкодь підопічному


№30 (1380) 28.07—03.08.2018
4512

В Україні проживає понад 90 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Як утримати недобросовісних опікунів від бажання пожити за рахунок підопічних?


Автори проекту «Про внесення змін до статті 167 Кримінального кодексу України» (№8305) вважають, що для цього необхідно посилити кримінальну відповідальність за зловживання опікунськими правами. Зокрема, додати кваліфікуючі ознаки, що обтяжуватимуть покарання залежно від завданої підопічному шкоди.

Так, якщо майнова шкода сягне особливо великого розміру або потерпілого буде позбавлено житла чи його частини, таких опікунів відправлятимуть за грати від 4 до 8 років із конфіскацією майна або без такої.

Профільний комітет проект підтримав, а у парламентських експертів є зауваження. Адже якщо сьогодні караним є використання будь-якого майна підопічного, то проект пропонує обмежитися покаранням тільки за привласнення або розтрату його коштів.

Також експерти зауважили, що невиправдано високою є планка особливо кваліфікованих обставин: 600 неоподатковуваних мінімумів для великого та 5000 — для особливо великого розміру (440,5 тис. грн. та 4405,0 тис. грн., відповідно). Хоча самі нардепи вказують, що у більшості випадків із судової практики суми розтрат не перевищують 10000 — 15000 грн.

Напевне, автори помилилися у розумінні відмінності розміру н.м.д.г. для кваліфікації та санкції статей КК. Адже для дитини, в якої немає інших доходів, крім соціальної допомоги, пенсії чи аліментів, 10 тис. грн. — уже великі гроші.