Закон і Бізнес


Магістри аптек


№30 (1380) 28.07—03.08.2018
5248

Аптеки чи не на кожному кроці — це добре чи погано? Виявляється, що у такий спосіб основні гравці ринку витісняють дрібних підприємців. А це суперечить вимогам, що діють в ЄС щодо правил конкуренції.


Подолати таку тенденцію вирішили група нардепів, розробивши проект «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» (№8591). За їхнім задумом, документ має не лише забезпечити конкуренцією на ринку, а й захисти права покупців лікарських засобів.

Так фармацевтичну діяльність у сфері торгівлі лікарськими засобами пропонується визначити як професійну. Тому працювати в аптеках зможуть лише особи, які мають диплом магістра за спеціальністю «Фармація» та сертифікат провізора-спеціаліста або посвідчення про присвоєння кваліфікаційної категорії.

Також встановлюється низка обмежень на кількість аптек, що можуть відкривати фізичні (одну) та юридичні (не більше 4-х) особи. Для останніх передбачений виняток: якщо безпосередньо в аптеці виробляються лікарські засоби або ведеться діяльність, пов’язана з обігом наркотичних засобів, таких закладів можна відкривати удвічі більше.

При цьому ліцензії не видаватимуть, якщо майбутній заклад розташовуватиметься на відстані 500 м по прямій від найближчої аптеки.

Застережено низку інших обмежень щодо форми, складу учасників таких юросіб та їх виконавчих органів.