Закон і Бізнес


«Ремінь» для батьків


№30 (1380) 28.07—03.08.2018
4152

Зростання дитини в умовах жорстокості може впливати на її життя, здоров’я та психічний розвиток. Тому батьків слід переконати, що ремінь та стусани — не ті методи, що слід застосовувати для виховання своїх чад.


Для цього народний депутат Валерій Писаренко пропонує колегам схвалити проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав дітей» (№8621). Насамперед, йдеться про невідкладний судовий розгляд звернень органів опіки про відібрання дитини від батьків або одного з них, якщо залишення у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання.

Крім того, передбачається замінити вид адміністративних санкцій для несумлінних батьків: замість штрафів — суспільно-корисні роботи. Адже покарання гривнею за невиконання обов'язків щодо виховання та лікування дітей автоматично позначається і на них самих.

Водночас іншим проектом «Про внесення змін до статті 18 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (№8622) нардеп пропонує запровадити у місцевих та апеляційних судах спеціалізацію суддів, які розглядатимуть кримінальні, цивільні та адміністративні справи щодо неповнолітніх. Це повинні бути судді, які мають досвід розгляду не менше 10 років кримінальних та 5 — інших справ.