Закон і Бізнес


Нерухома загроза

Центр Мадрида очистять від «живих статуй»


Для туристів «живі статуї» — привід для ще одного фото, а для влади — головний біль.

№29 (1379) 21.07—27.07.2018
4729

Мерія іспанської столиці вирішила врегулювати давню проблему — засилля на центральних площах, найбільш відвідуваних туристами, мімів і живих статуй. Серед причин називають боротьбу з тероризмом.


Нині в місті немає законодавства, що регулює діяльність мімів. Більшість із них — мігранти, часто нелегальні, для яких то єдиний спосіб заробити на життя.

У принципі, це абсолютно законна діяльність, необхідності отримувати дозвіл немає. Але претензії мерії полягають у тому, що міми блокують громадські місця або займаються вуличною торгівлею. В останні ж місяці в центральних районах, передусім на Пуерта-дель-Соль, на пл. Майор і довкола їх кількість сильно збільшилася.

Оскільки ці зони становлять інтерес, було ухвалено рішення обмежити діяльність таких осіб для захисту пішоходів та історичних пам’яток. А також у зв’язку з необхідністю гарантувати безпеку в місцях великого скупчення людей, оскільки в Іспанії діє четвертий рівень терористичної загрози. Міська влада шукає вихід, аби «живі статуї» могли стояти на вулицях у рамках закону.

Виконавці пантомім стали не першими жертвами такого роду рішень. Ще взимку мерія запровадила нові правила для вуличних музикантів, установивши розклад, коли вони можуть грати, заборонивши працювати в деяких центральних районах і ввівши систему дозволів. При цьому вимогу попередньої влади, згідно з якою всі вуличні музиканти мали складати іспит, скасували. Захід виявився безглуздим: багато професійних музик із вулиць пішли, а на їхні місця прийшли «музиканти-жебраки».