Закон і Бізнес


Чорнобильцям повернули пільги


19.07.2018 10:40
315602

Конституційний Суд України визнав неконституційним скасування та обмеження пільг постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі КСУ.

Конституційний Суд України ухвалив Рішення, яким відновив соціальні гарантії чорнобильцям.

Таким чином, КСУ вважає, що передбачені оспорюваними положеннями зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», які стосуються обмеження чи скасування пільг, компенсацій і гарантій, призвели до звуження прав осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їх соціального забезпечення та фактично є відмовою держави від її зобов’язань, передбачених статтею 16 Конституції України.

Конституційний Суд України зазначає, що обов’язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу зумовлює надання особливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У Рішенні КСУ також зазначається, що пільги, компенсації і гарантії, встановлені у Законі «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», є особливою формою відшкодування завданої шкоди таким особам за втрачене здоров’я, моральні і фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей та можливостей забезпечити собі гідний життєвий рівень. Крім того, Конституційний Суд України зауважив, що рівень соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи не повинен залежати від майнового стану їх сімей.