Закон і Бізнес


САП відкрила провадження проти НАБУ за прослушку адвокатів


18.07.2018 12:50
12161

Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочала досудове слідство за ч. 2 ст. 397 КК України за заявою Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ стосовно втручання в адвокатську таємницю адвокатів.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі НААУ.

Так, адвокати Олександр Лисак, Любомир Дроздовський, Константин Дорошенка здійснюють повноваження захисників у одній резонансній кримінальній справі. Під час спілкування адвокатів з підзахисним в приміщенні НАБУ, детективами цього відомства здійснювалась незаконна аудіо та відео фіксація конфіденційного спілкування адвоката з клієнтами, що прямо заборонено ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Пізніше записи цих розмов були долучені НАБУ до матеріалів кримінального провадження у якості доказів інкримінованого підзахисному діяння.

Враховуючи такі неприпустимі дії органу досудового розслідування, які є прямим порушенням охоронюваних законом гарантій адвокатської діяльності та професійної таємниці, Комітет звернувся до САП з повідомленням про вчинення кримінальне правопорушення ст. 397 КК України. За наслідком розгляду заяви Комітету, САП було визнано наявність в діях детективів НАБУ ознак складу злочину та внесено відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР.